Jest puszysty i aromatyczny, a biała czekolada i pomarańcze dodają mu słodkości - tak smak swojego wypieku opisuje nasza redakcyjna koleżanka Monika Witczak. Może zainspiruje Was do upieczenia podobnego ciasta na nadchodzące święta Bożego Narodzenia?
Dokładny przepis to oczywiście jej słodka tajemnica, ale podobne znajdziecie w internecie. Oto przykład:
Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek typu "markizy"
Składniki:
300 g ciasteczek (markizy, herbatniki)
70 g masła
350 g pieczonej dyni
1 kg zmielonego twarogu
250 serka mascarpone
drobno starta skórka z jednej pomarańczy
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 budyń wanilinowy
3 jajka
Wykonanie:
Dynię zblendować na puree, a następnie zmiksować z twarogiem, serkiem mascarpone i skórką z pomarańczy. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i ponownie zmiksować. Ciasteczka pokruszyć i zmiksować z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi boki i spód tortownicy, a na to wylać masę serową. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do ciasta pasuje polewa z białej czekolady i jogurtu: wystarczy roztopić 50 g czekolady i wymieszać ją z trzema łyżkami jogurtu.
Przepis zaczęrpnęliśmy ze strony Kwestia Smaku - dokładne wskazówki znajdziecie TUTAJ
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?