Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Słodka inspiracja na święta: Sernik dyniowy z białą czekoladą i pomarańczą

Anna Karbowniczak
Anna Karbowniczak
Nasza redakcyjna koleżanka Monika Witczak podzieliła się z nami kolejną, słodką inspiracją na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Oto sernik dyniowy w jej wykonaniu

Jest puszysty i aromatyczny, a biała czekolada i pomarańcze dodają mu słodkości - tak smak swojego wypieku opisuje nasza redakcyjna koleżanka Monika Witczak. Może zainspiruje Was do upieczenia podobnego ciasta na nadchodzące święta Bożego Narodzenia?

Dokładny przepis to oczywiście jej słodka tajemnica, ale podobne znajdziecie w internecie. Oto przykład:

Sernik dyniowy na spodzie z ciasteczek typu "markizy"

Składniki:
300 g ciasteczek (markizy, herbatniki)
70 g masła
350 g pieczonej dyni
1 kg zmielonego twarogu
250 serka mascarpone
drobno starta skórka z jednej pomarańczy
200 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
1 budyń wanilinowy
3 jajka

Wykonanie:
Dynię zblendować na puree, a następnie zmiksować z twarogiem, serkiem mascarpone i skórką z pomarańczy. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy i ponownie zmiksować. Ciasteczka pokruszyć i zmiksować z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi boki i spód tortownicy, a na to wylać masę serową. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do ciasta pasuje polewa z białej czekolady i jogurtu: wystarczy roztopić 50 g czekolady i wymieszać ją z trzema łyżkami jogurtu.

Przepis zaczęrpnęliśmy ze strony Kwestia Smaku - dokładne wskazówki znajdziecie TUTAJ

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto