Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mamy przepis na pyszne pączki od Mateusza Krojenki

Bożena Wolska
Bożena Wolska
Pozostało trochę czasu do Tłustego Czwartku, ale już warto przejrzeć przepisy na pyszne pączki. Mamy dla Państwa przepis od Mateusza Krojenki.

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową, która rozpoczyna Wielki Post. W tym roku obchodzić go będziemy 28 lutego. A więc trzeba przygotować się na duże ilości pączków! Bo tego dnia nikt nie powinien liczyć kalorii. Można jeść pączki i faworki do woli. Najlepiej oczywiście samemu je przygotować.
O przepis na pączki poprosiliśmy Mateusza Krojenkę, najbardziej znanego w naszym powiecie kucharza, który sławę zdobył dzięki uczestnictwu - i dotarciu do czwórki finałowej- w programie MasterChef. Jego przepisy można śledzić na blogu: Mateusz Krojenka - Kocham Gotować.
Jest trochę czasu, aby ten przepis ,,przerobić" i oswoić.
Oto przepis na pączki:

Składniki: - 1 kilogram mąki, - 100 g drożdży, -100 g cukru, - pół litra mleka, - 6 żółtek, - 1 jajko, - szczypta soli, - 5 łyżek oliwy, - 1 cukier waniliowy, -kieliszek spirytusu, - sok z jednej cytryny, - 400 g konfitury, 100 g orzechów włoskich, - 2 litry oleju do głębokiego smażenia, - cukier puder do posypania

Wykonanie:

Drożdże kruszymy do miski i zalewamy podgrzanym mlekiem, ale uważamy, aby nie było zbyt ciepłe, bo zabijemy drożdże. Do tego dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki i odstawiamy (na około 20 minut), aby rozczyn ruszył.

Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, oliwę i sok z cytryny. Wyrabiamy ciasto i w trakcie dodajemy niewielkimi ilościami mąkę oraz żółtka. Odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.

Po tym czasie, posypujemy stolnicę mąka, ale musi być jej niewielka ilość, gdyż nadmiar w czasie smażenia przypalałaby się. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto do grubości 1 - 1,5 centymetrów i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek nakładamy łyżeczką konfitury, zlepiamy ciasto formując pączki. Zostawiamy je na posypanej mąką stolnicy do czasu aż zwiększą nieco swoją objętość.

Pączki smażymy na oleju lub smalcu. Możemy użyć oleju słonecznikowego lub arachidowego, który ma mniej specyficzny smak i nie wpływa na smak pączka.

Lukier: 200 g cukru pudru mieszamy z sokiem z cytryny na gładką masę. Po nałożeniu lukru na ostudzone pączki, posypujemy je kandyzowaną skórką pomarańczową.

Konfitury możemy też wstrzyknąć do pączka po usmażeniu. Do konfitury możemy dodać orzechy włoskie, ale niekoniecznie - według uznania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto