Wyszukiwarka wyborcza

Wybory Parlamentarne

Sprawdź wyniki wyborów w Twoim okręgu

Mateusza Krojenki przepisy na świąteczny stół! Można się wzorować!

bozena.wolska@polskapress.pl
bozena.wolska@polskapress.pl
Mateusz Krojenka zajął czwarte miejsce, w ubiegłorocznym sezonie programu TVN MasterChef. Oto co proponuje nam kilka potraw na wigilijny i świąteczny stół. Możemy być jak MasterChef.

Mateusz Krojenka ubiegłoroczny finalista programu TVN MasterChef ma kilka propozycji potraw na zbliżające się święta.

Na wigilię

1. Przepis na 3 litry barszczu

- 3 litry bulionu drobiowego (rosołu), 2 kg buraczków czerwonych, 5 ząbków czosnku, 2 jabłka, ocet, majeranek, 8 ziaren pieprzu czarnego, do przyprawienia sól, pieprz, cukier
Dzień przed obieramy buraki, kroimy buraki w plastry, posypujemy majerankiem, cukrem ok 60-80 g, polewamy octem ok 80-90 ml. Dodajemy czosnek wraz z łupinami, mieszamy i odstawiamy na ok. 12 godzin.
Następnego dnia nasze buraki zalewamy bulionem, dodajemy jabłka przekrojone na pół. Gdy barszcz się zagotuje dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy przez ok 1,5 godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie odcedzamy barszcz, no i smacznego.

2 - Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

1 kg maki, 10 jaj, 50 dkg kwaśnej kiszonej kapusty, spora garść suszonych grzybów, 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól, cukier, pieprz.
Ciasto: na każde 100 g mąki - 1 jajo, czyli na 1 kg - 10 jaj. Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut, aby odpoczęło przykrywając folią spożywczą. Farsz: Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna płuczemy, następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby była cała zamoczona. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie oraz łyżeczkę cukru i gotujemy. Grzyby moczymy przez około 20 minut. Później odcedzamy i wodę dodajemy do gotującej się kapusty. Grzyby drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Gotujemy aż kapusta będzie miękka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcedzamy kapustę, wyciskamy nadmiar płynu i drobno siekamy. Do farszu dodajemy dobrze podsmażoną, drobno posiekaną, cebulę.

3. Karp wigilijny

Składniki: karp, cebula, pieprz, majeranek, 2 jajka, bułka tarta, olej, masło.
Aby karpia nie było czuć mułem zaczynamy przyrządzać dzień wcześniej. Filetujemy go i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przekładamy pokrojona cebula. Odstawiamy w zimne miejsce na minimum 12 godzin. Następnego dnia możemy przejść do smażenia. Panierujemy w jajku oraz bułce tartej, smażymy na głębokim tłuszczu mocno rozgrzanym. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, obkładamy masłem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na około 30 minut.

Na świąteczny stół

1. Ceviche z dorsza na salsie z awokado i pomidora

-Filet z dorsza, sok z 2 cytryn i 1 limonki, pół awokado, 1 pomidor, 2 cebulki szalotki, pół papryczki chili, sól, cukier,sok z połowy pomarańczy, garść kolendry
Filet z dorsza pokrój w kostki 1x1 cm. Do soku z limonki i cytryny wrzuć pokrojoną szalotkę, posiekaną kolendrę, dopraw solą i cukrem, wrzuć do tego dorsza i marynuj ok 5 minut. Awokado pokrój w drobną kostkę, tak samo cebulkę, pomidora i chili, wymieszaj wszystko razem, dodaj sok z pomarańczy, dopraw solą. Tak przygotowane składniki zaserwuj na talerzu

2. Polędwiczki wieprzowe z sosem serowym i różyczkami z marchewki

-Polędwiczki wieprzowe, cząber, sól, pieprz, ser gorgonzola, śmietana 36%, marchewka baby
Polędwiczki marynuj z cząbrem, solą i pieprzem ok 15 minut. Z marchewki wykrój cienkie plasterki, które gotuj w osolonej wodzie ok 2 minuty. Ser rozpuść w śmietanie, gotując i redukując, żeby się zagęścił, dopraw pieprzem do smaku. Polędwiczki smaż na maśle ok 3 minuty z każdej strony. Na talerz na środku połóż polędwiczki, sos polej z boku, z marchewek ułóż różyczki

3. Kaczka z sosem z truskawek z karmelizowanym jabłkiem i gotowanym brokułem

-Pierś z kaczki, truskawki 400g, cukier, sól, pieprz, masło, 5 brokułów, 1 jabłko, wino białe, tymianek.
Truskawki pokrój w plasterki, wrzuć na patelnię, zalej woda, wsyp ok 100 g cukru i pozostaw, żeby się gotowało i redukowało, po czym przecedź, sos gotowy, można doprawić pieprzem. Jabłko pokrój w kostkę, po czym wrzuć na patelnię i zasyp cukrem, po 3 minutach zalej winem ok 150 ml. Redukuj, wyłóż na talerz. Brokuły ugotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty. Natnij skórę na piersi z kaczki, osól mięso i połóż na rozgrzaną patelnię od strony skóry, smaż ok 4 minuty, żeby tłuszcz się wytopił, następnie obróć, dorzuć 70 g masła i podlewaj pierś przez ok 5 minut. Odłóż, żeby mięso odpoczęło na 7 minut. Ułóż wszystko na talerzu - pokrój kaczkę w plastry, ułóż na środku, obok jabłko i brokuły, sos wyłóż z drugiej strony mięsa. Można przystroić kiełkami lub ziołami.

4. Świeże owoce z bitą śmietaną z mięta

-Nektarynki, brzoskwinie, pomarańcza, śmietana 36%, świeża mięta, cukier puder
Owoce pokrój w kostkę lub w plastry, ułóż na talerzu. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, daj do syfonu, wbij 2 naboje. Wyciśnij śmietanę na owoce i posyp kruszonką z ciasta kruchego: 150 g mąki, 85 g masła, 30 g cukru, 1 żółtko
Wszystkie składniki wymieszaj szybko, włóż do lodówki na 4 minuty, następnie rozwałkuj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Wyciągnij ciasto i skrusz na śmietanę. No i można smakować.

5. Muffinki czekoladowe
-75g czekolady, 75 g rozpuszczonego masła, 150 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 szklanka mleka, 1 jajko, 50 g cukru
Czekoladę pokrój w kostkę. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem dodaj do nich mleko, jajko oraz masło wymieszaj wszystko razem. Na koniec dodaj pokrojoną czekoladę. Przełóż do foremek i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 min. No i gotowe.

Chemia w polskich warzywach i owocach

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3