18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner: Moje przepisy na święta

MN
Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner: Moje przepisy na święta
Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner: Moje przepisy na święta archiwum
Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner żartuje, że gotowanie jest trochę podobne do pracy burmistrza. Na święta poda ryby: łososia i karpia. Poprosiliśmy go, aby zdradził nam swoje przepisy

- Każdy kto lubi jeść, musi też umieć ugotować - mówi burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner. Jego zdaniem zawody kucharza i burmistrza są do siebie trochę podobne.

Zobacz też:

- Kucharz miesza składniki i czeka na opinię innych. Burmistrz robi to samo, tyle, że miesza tematy różnych działań w gminie i to też nie pozostaje bez komentarza - tłumaczy Eugeniusz Kucner.

Burmistrz mówi, że gotować nauczył się dopiero po ślubie, a w kuchni najbardziej lubi eksperymentować. Ogląda programy kulinarne i podgląda zawodowych kucharzy. Ma jednak twardą zasadę: jasne przyprawy dodaje zawsze do jasnych mięs, a ciemnymi przyprawami doprawia tylko ciemne mięso.

- U mnie wszystko musi być pod kolor, nawet wino - podkreśla.

W gotowanie wkłada całe swoje serce i poświęca się mu bez reszty. Można powiedzieć, że w kuchni się zapomina.

- W domu śmieją się, że kolację powinienem przygotowywać już od śniadania. Ale wszyscy chwalą jednak to co ugotuję... Choć zdarzało się, że w tajemnicy przed żoną wyrzucałem niedokończoną potrawę - zdradza.

Jaką rybę przygotuje na wigilijny stół?
- Szanuję tradycję więc jak co roku postawię na karpia. Pewnie będzie to karp smażony i na zimno w zalewie octowej - mówi.

Podsuwa też pomysł na przystawkę: - Kapelusze pieczarek nadziane farszem grzybowym i zapiekane z serem nadają się na każdą okazję! - zapewnia burmistrz.

Oto świąteczne przepisy Eugeniusza Kucnera:

Łosoś na zimno
Dwa filety łososia - od strony "bez skóry" grubo posypujemy solą, składamy ze sobą, zawijamy w lniany ręcznik i na co najmniej dwie godziny wkładamy do lodówki. Następnie zeskrobujemy warstwę soli i doprawiamy rybę czosnkiem, cebulą, pieprzem i innymi przyprawami - w zależności od tego, co kto lubi. Znów w ręczniku wkładamy rybę do lodówki i co jakiś czas przewracamy. Tak przez co najmniej 40 godzin - choć zaleca się aby filety pozostały w lodówce przez 48 godzin. Ryba smakuje jak wędzona, można ją także kroić w plasterki. Pamiętajmy, że ryba powinna być dobrze doprawiona: musi być dużo soli i przypraw.

Karp w zalewie octowej
Do tego przepisu potrzebne nam będą polędwiczki karpia, które zalewa się octem winnym (białym) z dodatkiem oliwy. Dla lepszego smaku do polędwiczek dodaje się przyprawy: cebulę. pieprz, czosnek. Ryba w zalewie powinna być minimum dobę. Według Eugeniusza Kucnera smakuje ona tak, jakby była ugotowana. Niemożliwe? A jednak!

Skomentuj: Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner: Moje przepisy na święta

Coś cię ciekawi, boli lub irytuje? Napisz o tym na naszym FORUM

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected] lub zadzwoń: (67) 281 24 67
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Burmistrz Szamocina Eugeniusz Kucner: Moje przepisy na święta - Chodzież Nasze Miasto

Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto