Zamiast uszek na święta robi drożdżowe pierogi i krokiety, do których używa jednego farszu. To jej ulubiony przysmak podczas kolacji wigilijnej, ale zanim usiądzie przy stole, najpierw w kuchni musi spędzić kilka godzin. Ona to jednak lubi, dlatego swoimi przepisami postanowiła podzielić się z naszymi czytelnikami.
Mowa o pani Sandrze z Margonina, która prowadzi własną gofrownię i w tym roku dostała się do czterdziestki najlepszych kucharzy-amatorów w programie telewizyjnym „MasterChef”. Niestety, pierwszego miejsca nie zajęła, ale usłyszała, że jest świetna w tym co robi i ma dalej gotować!
Kobieta od kilku lat dopiero mieszka w Margoninie, bo tak naprawdę - jak mówi - pochodzi ze wschodu i z nim się identyfikuje.
- Moja cała rodzina mieszka na wschodzie między Wilnem a Lwowem - podaje.
Okazuje się, że w tej części kraju nieco inaczej wygląda kolacja wigilijna i zwyczaje z nią związane.
- Najstarsza osoba w rodzinie, czyli moja babcia zawsze przed zjedzeniem kolacji odmawia modlitwę. Tutaj się z czymś takim nie spotkałam, co bardzo mnie zdziwiło - mówi p. Sandra.
Zaskoczyło ją również to, że u nas chętnie i w dużych ilościach spożywa się karpia pod różną postacią. Na wschodzie kraju karp też trafia na stół, ale praktycznie tylko dla symboliki. Nikt się za nim specjalnie nie przepada.
- Dwa kilogramy karpia wystarczają nam na całe święta. Osobiście, zdecydowanie bardziej lubię ryby morskie - są bardziej smaczne i mniej tłuste - dodaje.
W tym roku pani Sandra spędzi Wigilię w swoich rodzinnych stronach, gdzie wspólnie z mamą i babcią przygotowywać będzie uroczystą kolacje. Na stole nie zabraknie na pewno drożdżowych pierogów, krokietów, barszczu, a także ślezików po wileńsku.
Przepisy na te dania można przeczytać poniżej. Pani Sandra gorąco zachęca do gotowania! Uprzedza jednak, że aby było smacznie trochę trzeba „posiedzieć” w kuchni.
- Na robienie pierogów drożdżowych trzeba przeznaczyć co najmniej trzy godziny. To bardzo czasochłonne danie, ale naprawdę wyjątkowe - twierdzi.
Pierogi drożdżowe
FARSZ
Składniki: 0,7 dkg kiszonej kapusty, 0,7 dkg pieczarek lub suszonych grzybów, 2 cebule, maggi do smaku, sól i pieprz.
Wykonanie: Kapustę płuczemy (trzy razy), wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości około 30 minut. Po ugotowaniu drobno szatkujemy i odsączamy z nadmiaru wody. Suszone grzyby (jeżeli wybieramy je zamiast pieczarek - namaczamy dzień wcześniej, potem gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Szatkujemy na bardzo drobne kawałki, mieszamy z kapustą i usmażoną pokrojoną drobno cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Jeżeli zamiast suszonych grzybów użyjemy pieczarek wówczas kroimy je w drobną kostkę i smażymy na patelni z ugotowaną wcześniej i poszatkowaną kapustą oraz cebulą. Mieszamy i doprawiamy przyprawami.
CIASTO
Składniki: 0,5 kg mąki, 1 szklanka mleka, 5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 (płaska) łyżeczka soli, olej do smażenia.
Wykonanie: Robimy zaczyn - mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem (3 łyżki) i łyżeczką cukru. Odstawiamy na kwadrans. Następnie, dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. Lepimy kulę i odstawiamy na minimum godzinę aż wyrośnie. Rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrajamy szklanką kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krokiety
CIASTO
Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki, szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, płaska łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, jajko i bułka tarta.
Wykonanie: Jajko, cukier, sól i mleko wymieszać ; dodać mąkę i zmiksować. Dolać wodę gazowaną i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Smażyć na cienkie kółka o średnicy około 20 cm. Później trzeba nakładać w nie farsz i zawijać. Obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Farsz - dodajmy - jest taki sam jak do pierogów drożdżowych.
Śleziki po wileńsku
Składniki: 2 szklanki maku, garść bakalii, migdałów, 4 łyżki miodu, 1,5 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 dag drożdży, 1/4 szklanki mleka, szczypta soli.
Przygotowanie: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z pozostałym cukrem i solą. Dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść dość twarde ciasto (gdyby było zbyt twarde, wlać trochę ciepłego mleka). Z ciasta utoczyć wałeczek średnicy 1,5 cm i pokroić na centymetrowe kawałki. Blachę wysmarować. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec na złocisty kolor, około 10 minut, w temperaturze 180 st. Celsjusza.
Przygotowanie masy: Mak opłukać, zalać wrzątkiem i mieszając, gotować 5 minut na małym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, osączyć i zemleć dwa lub trzy razy. Miód rozcieńczyć 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody, zalać mak i odstawić na godzinę.
Śleziki włożyć do masy makowej z bakaliami i pozostawić na godzinę, aby zmiękły. Podawać w bulionówkach.
Barszcz Wigilijny
Składniki: 3,5 litra wywaru z 1 kg buraków, włoszczyzny i drobiu, 2 garście grzybów suszonych, 3 duże ząbki czosnku, ziele angielskie (kilka ziarenek), liść laurowy (kilka sztuk), zakwas z buraków, sól, pieprz.
Przygotowanie: Grzyby ugotować w osobnej wodzie, pokroić w cienkie paseczki, dodać do gotowego wywaru wraz z zielem i liści laurowymi. Czosnek pokroić na kawałki, wrzucić do wywaru, dolać zakwas. Gotować 10 minut, doprawić.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?