Zakończył się powiatowy etap plebiscytu Mistrzowie Smaku. Restauracją Roku w naszym powiecie została „Wielkopolanka”. Kucharzem Roku został Bartłomiej Pietruszka z „Gościny” w Podaninie, a Kelnerem Roku Piotr Nowak z „Nowej Piwnicy Chodzieskiej”. Ta trójka przeszła do etapu wojewódzkiego. Można na nich głosować do jutra - 16 września, wysyłając SMS pod nr 72355, wpisując w jego treść specjalny prefiks. Prefiksy to: ,,Wielko-polanka” - RES.224, Bartłomiej Pietruszka - KRW.21, Piotr Nowak - KEL.51.
Kelner z zamiłowania i z konieczności...
Tytuł Kelnera Roku przypadł Piotrowi Nowakowi z Nowej Piwnicy Chodzieskiej.
- Kelnerem jestem po trochę z zamiłowania, a po trochę z konieczności - mówi Piotr Nowak, który dwa lata temu otworzył restaurację przy ulicy Wojska Polskiego w Chodzieży, by spełnić swoje marzenie. Od zawsze bowiem chciał mieć swoją restaurację i z tą myślą szedł do szkoły gastronomicznej . Z zawodu jest kucharzem, a kelnerowania uczył się w Międzyzdrojach, podczas wakacyjnej pracy. Często tam zresztą wyjeżdżał, zarabiał i uczył się fachu od starszych, bardziej doświadczonych. Co w zawodzie kelnera jest najważniejsze?
- Uśmiech, nie pokazywanie, że się ma zły dzień, nie można być spiętym - wylicza pan Piotr. W jego restauracji jest sporo stałych klientów i tych pan Piotr zna po imieniu, wie także co będą chcieli zamówić.
- Niektóre osoby przychodzą każdego dnia i jedzą zawsze to samo: schabowy i zupę pomidorową - mówi.
Zresztą, z jego obserwacji wynika, że schabowy, pomidorowa i rosół, to ulubione dania mieszkańców Chodzieży.
Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?