![Karp prosto z patelni - Luby Zarembińskiej
Szefowa Stacji...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/15/fc/5a343a8a7df6b_o_large.jpg)
Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Karp prosto z patelni - Luby Zarembińskiej Szefowa Stacji Szamocin uwielbia proste, sprawdzone przepisy. Wśród swoich ulubionych ma takie, które zawsze się udają - choćby się waliło i paliło, takie potrawy zawsze też smakują i jej, i jej najbliższym. Na Kolację Wigilijna ma takie proste sposoby. - Biorę świeżego karpia, dzielę na kawałki, skrapiam cytryną, doprawiam pieprzem i solą, obtaczam mąką. Smażę na dość dobrym ogniu na maśle. Podaję prosto z patelni, jest chrupiący i cudownie pachnący. Podaje też przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym. - Biorę 500 g łososia (filet), 2 pęczki kopru, pieprz cytrynowy, 3 płaskie łyżeczki musztardy francuskiej, 2 płaskie łyżeczki miodu jasnego, łyżeczka soku z cytryny, 1 wymyta cytryna, trochę oleju do smażenia. Łososia myję, koper drobno siekam. Musztardę francuską mieszam z miodem. Rybę wkładam do miski, nacieram koprem i sosem musztardowym. Chłodzę pół godziny w lodówce. Smażę na patelni grillowej 3 minuty z każdej strony. Podaję polane sokiem z cytryny z sosem przygotowanym z śmietanki, musztardy i miodu.