![Wigilijne zupy Agnieszki Kowalskiej
- Te przepisy goszczą na...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/84/73/5a343a93a94b6_o_large.jpg)
Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Wigilijne zupy Agnieszki Kowalskiej - Te przepisy goszczą na naszym rodzinnym stole od pokoleń. Są po prostu przepyszne! - zapewnia Agnieszka Kowalska. Tradycyjna zupa rybna: ok. 1,5 kg. karpia (w dzwonkach oraz głowy), 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, por, 3 cebule, 1/2 szklanki śmietany kremówki, 3-4 listki laurowe, 1/2 pęczka natki pietruszki (do posypania), cukier, sól i pieprz. Pokrojone warzywa zalać 2 l wrzątku, dodać cebulę, porcję ryby i gotować 20 min. na wolnym ogniu. Następnie włożyć delikatnie do wywaru pozostałą część ryby, dodać przyprawy i gotować kolejne 20-30 min. Przecedzić przez gęste sito, na koniec dodać śmietankę i zagotować. Podawać z natką. Wigilijna zupa z suszonych grzybów: 35 dag grzybów namoczyć w wodzie (najlepiej przez noc), odsączyć, pokroić niezbyt drobno. Warzywa (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, 1/4 kapusty, 1 pietruszka) pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać grzyby i warzywa, zalać 2 l gorącego wywaru mięsnego. Gotować ok. 45 minut na małym ogniu (aż składniki będą miękkie). Na koniec doprawić pieprzem i solą. Podawać z łazankami i natką pietruszki.