29 września w Lipinach odbyło się prawdziwe, ziemniaczane święto. Jedną z głównych atrakcji była oczywiście degustacja potraw z ziemniaków.
Zobacz też: Heliodorowo - Gminne święto z ziemniakiem w tle [FOTO]
Wśród nich znalazło się również danie prezentowane na zdjęciu. To "pyrczok" - jeden z tradycyjnych, ale chyba już nieco zapomnianych wielkopolskich przysmaków.
Czy wiecie, jak się go przyrządza? Jeśli tak - zachęcamy do nadsyłania przepisów na nasz adres: [email protected]
Odpowiedzi można również publikować w formie komentarzy pod artykułem.
AKTUALIZACJA:
Otrzymaliśmy następujący przepis na "pyrczok" od pani Marity Pilarczyk.
SKŁADNIKI:
1kg ziemniaków
0,5 kg mąki
3 jajka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
boczek
Ziemniaki ostrugać, zetrzeć na tarce, odcisnąć. Dodać jajka, mąkę, sodę i sól. Wyjąć na blachę, obłożyć boczkiem i piec około godziny 180st. - 190 st.
Swój przepis na ziemniaczaną potrawę przesłała nam również pani Anna Kaczmarczyk z Chodzieży.
SKŁADNIKI:
1,5 kg ziemniaków
500 g boczku
2 jajka
2 cebule
3 sztuki szczypiorku
sól
pieprz
szczypta chili
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać boczek, przedtem go podsmażyć; następnie całość obtoczyć w jajku i oprószyć solą, pieprzem oraz chili, a na końcu dodać pokrojony w kostkę szczypiorek i obie cebule. Na końcu wszystko nałożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec w temperaturze 190 przez 50 minut.
Dziękujemy za odzew (również ten w formie komentarzy) i zachęcamy do dalszego nadsyłania receptur!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?