Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Karp lub jesiotr w chrzanie - przepis państwa Bogdan: Hodowca ryb Eugeniusz Bogdan stwierdził, że najlepsze ryby przyrządza jego żona Ewa: Filety z jednego karpia lub jesiotra tnę na dwu, trzy-centymetrowe paski. Posypuję trochę przyprawami do ryb i zostawiam na godzinę. Następnie obtaczam rybę w mące krupczatce i smażę - karpia na oleju, jesiotra na maśle klarowanym, bo wtedy jest smaczniejszy. Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego i dodaję podsmażoną cebulę. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę potrawę przez około 20 minut, należy uważać, aby ryba się nie rozpadła. Kiedy ryba się piecze, ja przygotowuję sos biorę ćwiartkę kwaśnej śmietany i dodaję do niej chrzan i wszystko mieszam. Trzeba uważać, aby sos miał wyraźny chrzanowy smak. Sos wylewam na ryby i lekko - na przykład umożliwiając mu wsiąknięcie po brzegach - go rozprowadzam, tak aby wymieszał się z sosem, który powstał z wcześniejszego pieczenia. Całość zapiekam jeszcze przez 15-20 minut. Potrawę podaje się na ciepło. A jak zapewnia Eugeniusz Bogdan (na zdjęciu) rybę, jeśli nie zje się podczas kolacji wigilijnej, można przez całe święta odgrzewać, a im częściej odgrzewana, tym staje się smaczniejsza.