![Filet z keczupem - przepis Hanny Dziamskiej
Na zdjęciu z...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/98/be/5a343a6b99074_o_large.jpg)
Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Filet z keczupem - przepis Hanny Dziamskiej Na zdjęciu z wnukiem Wojtkiem, mówi, że przepis ,,odziedziczyła” po mamie. Najlepiej go zrobić z dwa dni przed wigilią. -Każdy musi sam sobie dopasować ilość potrawy, może także wykorzystać różne rodzaje ryby, w zależności od np. możliwości finansowych. Bierzemy więc filet z ryby, może być dorsz, morszczuk, mintaj, np. około 1 kilograma. Kroimy filety na paski, posypujemy solą i pieprzem, otaczamy w tradycyjnej panierce i smażymy. Następnie na patelni należy zeszklić sporą porcję cebuli. Później bierzemy miskę wazę, albo inne naczynie, co kto chce ,i układamy warstwami: podsmażoną cebulę, i usmażony filet dodatkowo posmarowany z obu stron pikantnym keczupem. Później znowu kolejna warstwa, aż do skończenia składników... Następnie przygotowuję zalewę octową. Na 3-4 szklanki wody wlewam 1 szklankę octu, dodaję 3-4 łyżki (duże) cukru i łyżeczkę (małą) soli, do tego dodaję ziele angielskie, liść laurowy i wszystko zagotowuję. Oczywiście jeśli ktoś lubi potrawę bardziej ,,octową” może dodać mniej wody - tutaj też każdy sam musi zdecydować. Kiedy zalewa przestygnie, potrawę zalewam i odstawiam naczynie na - przynajmniej dwa dni. Jeśli zalewy zabraknie należy dorobić.