Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Przepis na sos Małgorzaty Jeśko-Doręgowskiej Chociaż zwolennicy tradycji w Wigilię nie spożywają mięsa, to już w pierwsze i drugie święto na większości stołów goszczą pieczenie oraz inne mięsne smakołyki. Można podawać je z sosem, na który przepis zdradziła nam radna Rady Miejskiej w Chodzieży, Małgorzata Jeśko-Doręgowska. Zestawienie składników na pierwszy rzut oka może wydać się nietypowe, ale - jak zapewnia pani Małgorzata - wszystko idealnie się ze sobą komponuje. Należy pamiętać jedynie o jednej kwestii: żurawina powinna być kwaskowa, bo mocno słodzona nie zapewni nam odpowiedniego efektu. Składniki: duży słoik majonezu, keczup pikantny (mały słoik), żurawina do mięs - 3/4 słoika, curry do smaku (około 1/3 opakowania), 5 ząbków czosnku. Czosnek należy posiekać lub przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.