Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Krokiety z mięsem Sandra, która brała udział w programie kulinarnym MasterChef lubi tradycyjne dania na Wigilię, ale nie raz woli poeksperymentować i na przykła zrobić krokiety... z mięsem! SKŁADNIKI NA CIASTO: 4 jajka, 2 szkl. mąki, szkl. mleka, szkl.wody gazowanej, płaska łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli. SKŁADNIKI NA FARSZ: 1kg karkówki bez kości, marchewka, pietruszka, 2 cebule, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Jajka i bułka tarta do obtaczania. PRZYGOTOWANIE: Karkówkę ugotować do miękkości wraz z marchewką i pietruszką. Wywar zostawić. Cebule pokroić i zeszklić na patelni. Wszystko zmielić w maszynce do mielenia, podlać wywarem żeby farsz nie był suchy, doprawić solą i pieprzem. Jajka, cukier, sól, i mleko wymieszać, dodać mąkę, i zmiksować, dolać wodę gazowaną, i mieszać do gładkiej konsystencji. Smażyć na cienkie placki o średnicy około 20cm. Nakładać farsz i delikatnie zawijać. Obtoczyć w jaku i bułce tartej, podsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. Dla serożerców: zawijając można dodać do farszu paseczki sera żółtego.