Mieszkańcy powiatu chodzieskiego i ich najlepsze przepisy na wigilijne potrawy
Najlepsze pierogi we wsi! W Szamotach (gm. Szamocin) wszyscy zajadają się pierogami pani Barbary Łukaszek. - Jest ona mistrzynią w robieniu pierogów - mówi sołtys wsi Sylwia Łada-Ciszewska (na zdjęciu). Przepis wygląda z pozoru jak wszystkie inne na pierogi. Jest jednak kilka szczegółów, które warto zapamiętać. Po pierwsze ciasto - do jego wyrobienia używamy oczywiście mąkę i jajka, ale także wrzącą wodę i trochę oleju, dzięki czemu nie jest ono twarde. Po drugie farsz - nie może przypominać papki jak do niemowlęcia. Farsz należy przygotować z suszonych podgrzybków, które najpierw powinno się lekko zagotować, a następnie przesmażyć na masełku. W tym wywarze trzeba ugotować kwaszoną kapustę (mocno kwaśną). Tak przygotowane grzyby i kapustę należy posiekać, a nie mleć.