Pasztet wielopokoleniowy babci Marty:
Koło Gospodyń Miejskich w Chodzieży poleca przepis na pasztet, jaki robiły kiedyś nasze babcie. Jest aromatyczny, lekki, a jednocześnie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Składniki:
1/2 kg boczku surowego, 1/2 królika (lub 0,5 kg szynki wieprzowej i 1 udko kurczaka), 300 g wątróbki drobiowej, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ¼ selera, 2 dag suszonych grzybów, 2 jajka (białka oddzielnie), 1 bułka pszenna, kieliszek koniaku lub whisky, masło do wysmarowania foremek.
Przyprawy:
2 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, szczypta ziaren kolendry, mielonego imbiru i gałki muszkatołowej, 3 suszone owoce jałowca, cukier, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Boczek, mięso, warzywa i grzyby ugotować z przyprawami. Cebulę i wątróbkę usmażyć. Wszystko wystudzić i zmielić 2-3 razy wraz z namoczoną w wywarze bułką. Dodać żółtka, koniak, przyprawić. Na końcu delikatnie dodać ubite białka. Napełnić wysmarowane foremki do 2/3 wysokości i dobrze ubić masę, uderzając foremkami o blat. Piec przez godzinę w temp. 160 stopni.