Kulinarne podróże po Wielkopolsce - Wielkanoc: 11 pysznych przepisów z powiatu chodzieskiego
Babka kapucynka:
Wielkanocny stół nie może obyć się bez babki. Koło Gospodyń Miejskich w Chodzieży proponuje upiec ją z dodatkiem likieru amaretto i kawy.
Składniki:
4 jajka, 200 g mąki, 200 g masła, 180 g brązowego cukru, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka gorzkiego kakao, 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 25 g likieru amaretto.
Sposób przygotowania:
Oddzielić białka od żółtek; białka ubić oddzielnie, a żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do utartych żółtek dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i kawę; całość zmiksować. Następnie do masy delikatnie i powoli dodawać ubite białka. Na końcu wlać likier i wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłą babkę można posypać brązowym cukrem lub wystudzić i ozdobić według uznania - na przykład dekoracją z zajączków, wyciętych foremką z masy cukrowej.