Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem:
Prosta w wykonaniu, niedroga, a przy tym bardzo efektowna - taka jest rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, którą na wielkanocny stół polecają uczniowie i nauczyciele Centrum Edukacji Zawodowej.
Składniki:
250 g szpinaku, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 jaja, 1 płaska łyżka mąki, 0,5 opakowania kanapkowego serka śmietankowego, 1 łyżka chrzanu, 100 g wędzonego łososia.
Sposób przygotowania:
Szpinak i czosnek podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozdrabniamy w malakserze. Do wystudzonego szpinaku dodajemy roztrzepane żółtka i mąkę oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wykładamy masę do formy 20 na 30 cm, wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu odklejamy papier i zawijamy roladę w ściereczkę. Po wystudzeniu smarujemy roladę serkiem wymieszanym z chrzanem. Wzdłuż jednego boku układamy kawałki łososia i zwijamy całość. Chłodzimy w lodówce, a przed podaniem - kroimy w plastry.