Kulinarne podróże po Wielkopolsce - Wielkanoc: 11 pysznych przepisów z powiatu chodzieskiego
Babka majonezowa:
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. Warto upiec ją według przepisu uczniów i nauczycieli Centrum Edukacji Zawodowej.
Składniki:
0,5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki i 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 0,5 szkl. cukru, 4 jaja, 190 g majonezu, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka, a następnie majonez. Na koniec dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy i piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez ok. 50 min.