Rolada czekoladowa z nutą pomarańczy:
Rolada czekoladowa to bardzo efektowne ciasto. W przepisie Koła Gospodyń Miejskich jej smak został „podkręcony” dodatkiem pomarańczy.
Składniki na ciasto:
3 tabliczki gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. kremówki, 25 dag cukru, 6 jajek, 1/2 szklanki mąki.
Składniki na krem:
1 cukier waniliowy, 2 łyżki cukru, 1-1,5 łyżeczki żelatyny, 1-2 pomarańcze.
Sposób przygotowania:
Aby przygotować ciasto, utrzeć żółtka z cukrem, a połamaną czekoladę rozpuścić w podgrzanej kremówce i po wystudzeniu dodać do żółtek. Białka ubić na pianę, wymieszać delikatnie z mąką i dodać do masy czekoladowej. Piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto wyjąć na wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i gorące zwinąć wraz ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. W międzyczasie przygotować krem: zetrzeć skórkę z pomarańczy, a wyciśnięty sok podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Kremówkę ubić z cukrem i skórką pomarańczową. Dodać do niej wystudzoną żelatynę. Schłodzone ciasto posmarować połową kremu i zwinąć, resztę rozsmarować na wierzchu.