W sobotę 5 sierpnia w Damasławku odbyła się VII Edycja Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pod hasłem „Bitwa regionów” w którym uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów chodzieskiego i wągrowieckiego. Z powiatu chodzieskiego startowały KGW Heliodorowo i KGW Strzelce.
Organizatorem konkursu „Bitwa regionów” jest Ministerstwo Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Ośrodek Wparcia Rolnictwa i Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, współorganizatorem była Gmina Damasławek dla powiatów wągrowieckiego i chodzieskiego.
Członkowie ekip mieli za zadanie przygotować potrawę, która jest najbardziej popularna w swojej miejscowości. Członkowie KGW Heliodorowo z gminy Szamocin przygotowali wyjątkową potrawę, a mianowicie były to gołąbki z ziemniakami i boczkiem w sosie koprowym.
Potrawa z Heliodorowa została oceniona przez jury między innymi Mateusza Krojenkę uczestnika programu Master Chef i okazała się najlepsza ze wszystkich potraw w całej „Bitwie regionów”.
Drugie koło z powiatu chodzieskiego czyli KGW Strzelce także zachwyciło swoją potrawą i zajęło drugie miejsce, a były to po prostu „ Pyry z gzikiem”.
Zwycięska ekipa z KGW Heliodorowo wystąpiła w składzie Agnieszka Sikorska, Katarzyna Berent, Honorata Kamińska i Jacek Sikorski.
Następny etap to etap wojewódzki i później ogólnokrajowy, gdzie główną nagrodą jest 25000 złotych i wyjazd targi rolno-spożywcze na terenie Unii Europejskiej.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?