Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tort bezowy i roladki ze śliwką. Tak gotują gospodynie z Margońskiej Wsi

MN
Kącik kulinarny ,,Chodzieżanina". Tym razem gotujemy z KGW w Margońskiej Wsi

Koło Gospodyń Wiejskich w Margońskiej Wsi podaje nam przepisy na bezowy tort i roladki mięsne ze śliwką.

Powstało w 1968 roku. W tym czasie działało bardzo aktywnie i zajmowało się m.in. sprzedażą piskląt oraz rozprowadzaniem paszy, krzewów i drzewek owocowych. Organizowało również kursy gotowania i pieczenia. Liczyło wówczas 70 osób. W latach późniejszych działalność koła nieco osłabła...

Obecnie skupia 37 osób, a jego przewodniczącą - już od 27 lat - jest pani Danuta Strychalska. Zastępuje ją pani Elżbieta Rusiewicz, a funkcję skarbnika - od 38 lat - sprawuje pani Jadwiga Walczak.

Siedziba koła znajduje się w niedawno wyremontowanej przy pomocy gminy Margonin świetlicy wiejskiej w Margońskiej Wsi. To tam odbywają się różnego rodzaju imprezy takie jak: dzień kobiet, dzień dziecka, a także wigilie i śniadania wielkanocne.

Tort bezowy

Składniki na płytki bezowe: 6 białek, sól, 300 g drobnego cukru, 2 łyżki cukru trzcinowego, łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny, 8 suszonych daktyli.

Przygotowanie: Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukier (oba) do powstania piany. Dodać octu i zmiksować, a następnie delikatnie mieszając dodać daktyle. Masę wyłożyć na wcześniej wycięte na papierze do pieczenia dwa okręgi (o średnicy 23 cm) i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i po 5 minutach zmniejszyć temp. do 140 st. C - piec przez 90 min.

Składniki na krem: 500 g mascarpone, 300 ml śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, 150 g masy kajmakowej, 0,5 szkl. orzechów włoskich i 10 daktyli.

Przygotowanie: Mascarpone wymieszać z kajmakiem, a śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Obie masy wymieszać i dodać daktyle. Płytki przełożyć kremem.

Roladki z suszonymi śliwkami

Składniki:
1 kg karkówki, 2 opakowania boczku lub szynki parmeńskiej w plastrach, 2 paczki suszonych śliwek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:
Karkówkę należy pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem, przyprawić solą i pieprzem.
Położyć 2,3 śliwki i zawinąć. Owinąć plastrami boczku lub szynki i usmażyć.
Podawać z modrą kapustą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto