Gospodynie z Lipin (gm. Margonin) chętnie podzieliły się swoimi przepisami z mieszkańcami województwa i zgodziły się na ich opublikowanie w książce kucharskiej Kulinarne Podróże po Wielkopolsce, którą wydaje grupa Polska Press.
KGW w Lipinach działa od około 60 lat. Jego pierwszą przewodniczącą była pani Helena Karpunin, która początkowo pod swoimi skrzydłami miała 60 kobiet. Z czasem coraz mniej osób należało do koła, a jego działalność słabła...
Nowe życie wprowadziła do niego Maria Kryk, która od 35 lat pełni funkcję przewodniczącej. Kobieta ma już 84 lata, ale energii i zapału do działania jej nie brakuje: wciąż nie odchodzi od domowej kuchenki i świetnie sprawdza się jako kierowca.
Wielką bolączką koła jest to, że nie ma własnej siedziby, ale to niedługo ma się zmienić. Na terenie wsi powstanie bowiem świetlica wiejska wraz z biblioteką.
Przepis na Chleb
Składniki na rozczyn: 10 dag drożdży, 2 łyżeczki cukru, 2-3 łyżki ciepłej wody, 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na ciasto: 1 kg mąki, 3/4 litra serwatki lub kwaśnego mleka, łyżka soli. Do posypania: kminek, sezam lub mak.
Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn - wymieszaj drożdże z cukrem i zalej je ciepłą wodą. Dodaj trochę mąki, aby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przesiej mąkę, wlej na nią serwatkę, dodaj rozczyn, sól i wyrób ciasto, aż stanie się gładkie. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz. Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę. Uformuj dwa bochenki i włóż je do natłuszczonych foremek. Wierzch posyp np. kminkiem i piecz w temp. 190 st. C przez 50 min.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?