Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc w Chodzieży 2020: Przepisy na świąteczny stół radnej Agnieszki Kowalskiej

Anna Karbowniczak
Anna Karbowniczak
Archiwum Agnieszki Kowalskiej
Radna Rady Miejskiej w Chodzieży Agnieszka Kowalska uwielbia gotować - to jedna z jej pasji. Co przygotuje na Wielkanoc dla swojej rodziny? Zdradziła nam swoje ulubione przepisy

- Zbliżające się święta Wielkanocne z pewnością będą wyglądały zupełnie inaczej niż w latach poprzednich. Spędzimy je w mniejszym gronie, ale w stałym kontakcie telefonicznym oraz internetowym z tymi, z którymi nie możemy być. Myślę, że pomimo to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować tradycyjne wielkanocne śniadanie i obiad - mówi radna Rady Miejskiej w Chodzieży Agnieszka Kowalska.

U niej w domu będą królowały potrawy, przyrządzane według tradycyjnych receptur, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Na świątecznym stole znajdą się jak co roku: żurek na żytnim zakwasie, jajka faszerowane, pasztet i pieczeń ze schabu, pieczona biała kiełbasa, sałatka warzywna. Nie zabraknie słodkości, takich jak babka wielkanocna, mazurek, miodownik oraz sernik.

- W przygotowania zaangażowana jest zawsze cała rodzina, dzięki temu możemy wspólnie spędzić czas i dobrze się przy tym bawić. Często wspominamy również minione święta oraz słuchamy opowiadań rodziców, przeglądamy stare fotografie i przypominamy sobie o tym jak dawniej obchodzono Wielkanoc. Wszyscy pragniemy te święta spędzić w zdrowiu, szczęściu i z nadzieją na lepsze jutro - dodaje Agnieszka Kowalska.

Oto kilka jej ulubionych przepisów:

Żurek wielkanocny

Składniki:

  • 5 białych kiełbas
  • zakwas (wcześniej przygotowany ze składników: 1 szkl. mąki żytniej, 3 szkl. letniej, przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 13 ziarenek pieprzu oraz mała kromka żytniego chleba)
  • 1 - cebula
  • 2 - ząbki czosnku
  • 1 łyżka - masła
  • liść laurowy
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka - majeranku
  • oliwa do smażenia
  • jajka
  • natka pietruszki

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił.
Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur – tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Na talerzu można udekorować natką pietruszki.

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

  • 1 kaczka średniej wielkości
  • ½ łyżeczki - pieprzu
  • 1 łyżka - soli
  • 2 łyżki - majeranku
  • 6 - jabłek
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • 1 łyżka - cukru
  • 1 łyżka – majeranku

Nadzienie:

  • 6 kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki majeranku

 
Kaczą tuszkę należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczki. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać również nóżki.
Następnie kaczkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C (czas pieczenia zależy od wagi tuszki, może ulec wydłużeniu). Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.
Około dwie łyżki płynnego smalcu (wytopionego podczas pieczenia kaczki) przełożyć na patelnię i można zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół.
Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny oraz cukier. 
Całość przyprawić majerankiem. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.

Mazurek wielkanocny z bakaliami

Ciasto

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła

Nadzienie

  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego przecieranego lub innego kwaśnego
  • 2 suszone figi
  • 5 daktyli
  • 6 suszonych śliwek
  • 2 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • migdały w czekoladzie do ozdoby

Przygotowujemy kruche ciasto. W malakserze umieszczamy mąkę, masło i cukier, ucieramy składniki. Gdy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, dodajemy jako i ponownie ucieramy. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na kwadratowy placek o boku 20 cm. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, następnie pieczemy przez ok. 25 minut w 160ºC. Lekko przestudzone ciasto wyjmujemy z formy. W niewielkim rondelku podgrzewamy dżem, tak aby zrobił się płynny i smarujemy nim kruche ciasto. Następnie kroimy bakalie w drobniejsze kawałki i układamy na cieście. Na koniec ścieramy czekoladę i układamy czekoladowe jajka.

Jajka faszerowane z łososiem wędzonym

Najpyszniejsze jednak są jajka faszerowane łososiem, z dodatkiem koperku. Aby przygotować cztery jajka faszerowane łososiem, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo i przekrojone na pół
  • 60 g łososia wędzonego
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz cytrynowy

Żółtka należy rozgnieść widelcem w miseczce. Wędzonego łososia drobno posiekać i dodać do żółtek. Koperek również posiekać i dorzucić do miseczki. Wymieszać, dodać majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym do smaku. Gotowy farsz nakładać do połówek ugotowanych jajek.

Wielkanocna baba gotowana

Składniki:                                                                     

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 2 czekolady najlepiej deserowe

 
Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, wszystko razem miksujemy. Następnie delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast.  Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto