Przepis na pyszny sernik z pianką podają panie z Koła Gospodyń Miejskich w Chodzieży, które na początku marca obchodzić będzie swoje pierwsze „urodziny”! Przepis ten znajdzie się również w książce kucharskiej pod tytułem Kulinarne Podróże po Wielkopolsce, którą wydaje grupa Polska Press.
Przepis na Sernik
Składniki na ciasto: ¾ kostki margaryny Kasi, ¾ szkl. cukru, 2 żółtka, 1 całe jajko, cukier waniliowy.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki połączyć i razem utrzeć dodając 2 łyżki mąki. Po utarciu dodać 3 szkl. mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Z gotowego ciasta oderwać kulkę i zamrozić (na koniec do potarcia na wierzch sernika). Ciasto wyłożyć na blachę i rozgnieść na wyłożonym papierze do pieczenia.
Składniki na masę serową: 5 kostek twarogu ( 2 śmietankowe, 3 półtłuste), 8 żółtek (6 białek zostawić na pianę), 2 szkl. cukru, 2 budynie śmietankowe, ½ szkl. oleju, 2 szkl. mleka, ½ olejku pomarańczowego, skórka pomarańczowa.
Sposób przygotowania: Twaróg, cukier, żółtka ucieramy (w mikserze), dodajemy sypkie budynie oraz resztę składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto i wkładamy na pół godz. do rozgrzanego (180 st. C) piekarnika. W tym czasie ubijamy 6 białek, dodajemy do nich 1 szkl. cukru oraz (na końcu) 1 łyżkę kartoflanki.
Ciasto po 30 min. wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie gotową pianę, a na wierzch posypujemy potartą na tarce zamrożoną kulkę ciasta. Całość piec jeszcze przez 30 minut (razem 1 godzina pieczenia). Po wyjęciu sernika warto obkroić nożem brzeg przy rancie blachy, aby sernik równo upadał. Po wystygnięciu polukrować (woda + cukier puder).
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?