Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szamocin. Portugalska zupa i beza, przygotowane pod kierunkiem finalisty Master Chefa

Dariusz Olejniczak
Dariusz Olejniczak
W ośrodku OHP w Szamocinie odbyły się długo wyczekiwane warsztaty kulinarne prowadzone przez Mateusza Krajenkę finalistę programu MasterChef Polska 2018. Członkowie grupy inicjatywnej projektu „Polska w Europie”, finansowanego przez Europejski Korpus Solidarności, przygotowali najpierw portugalską zupę „Caldo verde”. Następnie przyszedł czas na deser: młodzież wykonała przepyszne „Bezy Pavlova”.

- Pan Mateusz Krojenka na początku przedstawił historię tych smakołyków oraz etapy ich przygotowania. Młodzież w skupieniu, pod okiem kucharza przygotowywała dania, które przybliżyły portugalską i rosyjską kulturę. Zaskoczeniem była zupa „Caldo verde” z jarmużem i charakterystyczną kiełbaską chorizo, która wszystkim zasmakowała - poinformowała nas Natalia Ptakowska. - Przygotowanie „Bezy Pavlova” wymaga dużej precyzji i czasu. Słodkie blaty należy suszyć ok. 3 godzin w piekarniku. Na szczęście, dzięki bezcennym wskazówkom pana Mateusza, wszystko się udało.

Finalista programu Master Chef zachęcał do poznawania nowych smaków, podróżowania i spełniania marzeń. Warsztaty na pewno na długo zapadną w pamięci młodych ludzi, którzy już dopytują o kolejne spotkanie z uczestnikiem 7 edycji znanego programu.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto