Dzień 11 listopada ma dla Wielkopolan szczególne znaczenie. Oczywiście jak wszędzie, jest on okazją do wyrażenia dumy z bycia Polakiem. Jednocześnie może też jednak stanowić pretekst do podkreślenia roli, piękna oraz wartości tradycji lokalnej. Jednym z jej elementów są rogale świętomarcińskie, za których smakiem wiele osób tęskni przez cały rok.
Od 2003 roku rogal świętomarciński jest certyfikowanym produktem regionalnym, zaś w 2008 został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.
Od kilku lat dla potwierdzenia jakości smakołyku stosuje się specjalny certyfikat. Powstał on z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej oraz Urzędu Miasta Poznania.
W tym roku taki certyfikat otrzymało 105 cukierni w naszym województwie. W Chodzieży posiada go jedynie Cukiernia Kamińscy.
Cukierników, ubiegających się o certyfikat, odwiedza specjalna komisja z Izby Handlowej w Poznaniu, która bierze udział w całym procesie produkcyjnym rogali - od przygotowania ciasta począwszy, przez wypiek rogali, aż po sprawdzenie wagi każdego z nich.
Tradycyjny rogal jest pieczony z ciasta półfrancuskiego. Jest to ciasto drożdżowe, które przez dodatek margaryny w procesie wałkowania uzyskuje charakterystyczną, „listkowaną” strukturę. Nadzienie przygotowywane jest z białego maku i owoców kandyzowanych, a gotowy wypiek dekorowany jest pomadą i posypką z orzechów.
Zobacz też:
Rogal świętomarciński - najsłodsza wizytówka Poznania i Wielkopolski
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?