W ostatnim czasie w Wielkopolsce - podobnie jak na terenie całej Polski - ma miejsce duża liczba zakażeń żółtaczką pokarmową. W całym 2016 roku w kraju odnotowano jedynie 35 przypadków zachorowań, podczas gdy do końca września tego roku było ich aż 1685. Ze względu na tak gwałtowny wzrost, specjaliści uznają sytuację za epidemię.
Inspekcja sanitarna rozpoczęła kampanię informacyjną, za pośrednictwem której przypomina, jak uchronić się przed wirusowym zapaleniem wątroby typu A. Wywołujący je wirus HAV najczęściej dostaje się do organizmu poprzez spożycie zakażonej wody i żywności.
Zakazić można się także poprzez bliski kontakt z chorymi - przy nieprzestrzeganiu zasad higieny osobistej. Z tego powodu WZW typu A bywa określane mianem "choroby brudnych rąk".
Zapobieganie zakażeniu to przede wszystkim:
- mycie rąk przed każdym posiłkiem i zawsze po wyjściu z toalety,
- utrzymywanie właściwych warunków sanitarnych przy przygotowywaniu i dystrybucji posiłków,
- mycie owoców i warzyw przed spożyciem,
- w miejscach publicznych - korzystanie z przegotowanej i butelkowanej wody,
- szczepienia.
Jak informuje "sanepid" w Chodzieży, wirus HAV jest wrażliwy na środki chemiczne zawierające chlor, gotowanie i promieniowanie UV.
Żółtaczka pokarmowa to ostra choroba zakaźna, w której dochodzi do uszkodzenia komórek wątroby.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?