Rogale świętomarcińskie - gdzie w Chodzieży można kupić certyfikowane rogale?

Olga Żądło
W. Wylegalski, P. Matysiak
Udostępnij:
Ogromna większość z nas nie wyobraża sobie świętowania dnia 11 listopada bez zjedzenia rogala świętomarcińskiego. Wszak tego dnia świętujemy nie tylko kolejną rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę, ale także imieniny św. Marcina. Czy w Chodzieży również można kupić rogale z certyfikatem?

Rogale świętomarcińskie wypiekane są w Poznaniu już od końca XIX w. Na początku jego produkcja ograniczała się do kilku blach, dziś jednak tylko w samym Poznaniu co roku zjada się kilkaset ton (!) tego smakołyku. Produkt ten w 2008 roku otrzymał unikatowy tytuł "Produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia w Unii Europejskiej". Dzięki temu trafił do prestiżowego grona regionalnych produktów, powstających z lokalnych surowców i według oryginalnych receptur. Oznacza to, że prawdziwe rogale świętomarcińskie mogą być wypiekane tylko w Poznaniu i kilku wybranych powiatach województwa wielkopolskiego. Posługiwanie się oficjalną nazwą rogala poza tym obszarem jest niedozwolone.

Skąd wiadomo, czy rogal, który chcę kupić, ma certyfikat?

Co roku Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu zamieszcza na swojej stronie internetowej listę cukierni, które otrzymały certyfikat i mogą sprzedawać rogale świętomarcińskie stworzone na podstawie oryginalnej receptury, zgodnie z tradycyjnymi standardami. W składzie takich rogali musi znaleźć się między innymi biały mak, wanilia, rodzynki, ciasto półfrancuskie czy mielone daktyle lub figi. Przyznanie takiego certyfikatu upoważnia także do posługiwania się oficjalną nazwą dla tego smakołyku - rogal świętomarciński. To właśnie dlatego w okolicach 11 listopada można znaleźć mnóstwo innych rogali, wyglądających podobnie (i zapewne równie pysznych), ale noszących inne nazwy, np. rogale marcińskie czy rogale Marcina.

W Chodzieży również można skosztować certyfikowanych rogali!

W Chodzieży, podobnie jak w zeszłym roku, taki certyfikat otrzymała jedynie Cukiernia Kamińscy. Kliknij w link i zobacz, jak wygląda proces wypiekania rogali w tej cukierni:
Zobacz, jak wygląda proces wypiekania tych smakołyków

A Wy? A może pieczecie sami rogale? Zgodnie z tradycyjną recepturą czy może modyfikujecie przepis?
Czekamy na zdjęcia Waszych wypieków w komentarzach na Facebooku!
Pamiętajcie o dopisku "Wyrażam zgodę na publikację".
Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie