Od tygodnia restauracje mogą przyjmować klientów, ale trzeba było przystosować lokale do wytycznych sanitarnych. W Margoninie restauracje są otwarte, ale klientów jest niewielu.
Restauracja Laguna nie musiała nikogo zwolnić, ale w czasie letniego sezonu raczej nikogo nie zatrudni. W ostatnich miesiącach restauracja wydawała posiłki na wynos, ale klientów było nie wielu. W tym tygodniu lokal jest otwarty i przyszło kilkanaście osób, dochody spadły o ponad połowę.
Dodatkowo musieliśmy zmniejszyć ilość miejsc w lokalu i dużo czasu zajmuje dezynfekcja stolika po każdym kliencie, ale musimy to opanować- powiedziała nam właścicielka Laguny.
Restauracja Komfort dopiero od soboty otworzyła lokal i już zapowiedzieli się pierwsi klienci, w okresie kiedy lokal był zamknięty były wydawane posiłki na wynos.
Hanna Kubacka właścicielka restauracji: Cały lokal przystosowaliśmy do nowej rzeczywistości, zmiejszyliśmy ilość miejsc na sali i mamy wszystkie środki potrzebne do dezynfekcji. Restauracja przeżywa ciężkie chwile bo nasze dochody bardzo mocno spadły, ale nikogo nie zwolniliśmy. Mam zgrany i doświadczony zespół, bardzo ich cenię i jakoś wspólnie przeżyjemy.
Restauracja Leon prowadziła cały czas sprzedaż posiłków na wynos, a w tym tygodniu szykuje się na przyjęcie klientów w lokalu. Właściciel restauracji nikogo z personelu nie zwolnił i jak mówi bardzo powoli obroty się zwiększają i ma nadzieję, że za kilka tygodni wróci to wszystko do normy.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?