Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przygody z gotowaniem radnej Agnieszki Kowalskiej (ZDJĘCIA)

Bożena Wolska
Bożena Wolska
Agnieszka Kowalska, radna z Chodzieży, wzięła udział w eliminacjach do MasterChef.

Jedną z największych przyjemności w życiu jest jedzenie - mówi Agnieszka Kowalska, radna Rady Miejskiej w Chodzieży.
Kocha gotować i - co trzeba przyznać - kilka razy gościła już na naszych ch łamach ze swoimi przepisami - na przykład wigilijnymi.

- Wśród moich kilku pasji również gotowanie jest dla mnie bardzo ważne, tak samo jak pisanie - mówi i opowiada dalej:
- Gotowanie to nie tylko schematyczne łączenie składników, jeden po drugim, ściśle według przepisu. Chodzi o coś zupełnie innego, to przede wszystkim poczucie zaangażowania i pewności w kuchni, również odrobina szaleństwa, eksperyment i proste pragnienie, aby przygotować coś, na co mamy akurat w danej chwili ochotę. Szukanie produktów i przygotowywanie potraw to również sztuka kulinarna.
Dla pani Agnieszki w przygotowaniu potrawy najważniejszy jest produkt, dlatego starannie i z wielkim zaangażowaniem poszukuje tych najlepszych. Przede wszystkim jednak bacznie zwraca uwagę na skład i analizuje etykiety produktów spożywczych.

Ponieważ pani Agnieszka - jak sama mówi - w chwili obecnej poszukuje nowych wyzwań, postanowiła wziąć udział w precastingu do programu MasterChef. Nie została zakwalifikowana do kolejnego etapu, ale nie żałuje swojej decyzji.
- Zgłoszenie do programu dowodzi, iż nie boję się podejmować nowych wyzwań i z pewnością będę spróbować jeszcze swoich sił kulinarnych - mówi. - Było to cenne doświadczenie, które zapamiętam na długo.
Obecnie gotowanie pochłoneło ją bardzo. Co widać na jej profilach na portalach społecznościowych, gdzie co chwilę można podziwiać jakąś wymyślną potrawę.
- Oglądam wiele programów i blogów kulinarnych. Wśród ich autorów mam osoby, które inspirują mnie w sposób szczególny do nowych wyzwań - opowiada. - W kuchni lubię łączyć produkty pozornie niepasujące, lecz pobudzają kubki smakowe.
Pani Agnieszka kocha kuchnię polską ze wszystkimi jej tradycjami, a także kuchnię włoską oraz kuchnię fusion, łączącą w sobie elementy różnych kulinarnych tradycji. Fusion nie jest skupiona na jednym stylu, ale łączy kuchnię tradycyjną z nowoczesną.
Dla każdego kucharza bardzo ważna jest sama kompozycja potrawy na talerzu. Nie inaczej jest z panią Agnieszką: - Posiłek musi wyglądać tak, aby każdy chciał go spróbować - mówi.
A co z planami kulinarnymi?
- Chciałabym połączyć moją miłość do gotowania z pracą zawodową i mam nadzieje, że uda mi się to zrealizować - mówi z przekonaniem pani Agnieszka.

Radny Mateusz Kojenka gotuje
W ubiegłym roku w MaterChef wziął udział Mateusz Krojenka, który dotarł do finału - był czwarty. On także jest radnym, tyle że w radzie Powiatu Chodzieskiego.
Od czasu programu - jak mówi - gotuje bez przerwy. Obecnie jak mówi, każdy weekend ma zajęty. Zapraszany jest na eventy i pokazy... A zaproszenia płyną z całej Polski.
W najbliższym czasie znowu będzie można go obejrzeć w telewizji, w programie Ewy Drzyzgi, ale na razie nie chce zdradzać szczegółów.

***

Źródło: DD TVN

od 7 lat
Wideo

Jakie są wczesne objawy boreliozy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto