Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na wielkanocne potrawy Agnieszki Kowalskiej

Bożena Wolska
Czas świąteczny to także rodzinne biesiadowanie przy stole. Przygotowujemy tradycyjne potrawy, ale zawsze też chcemy wprowadzić do nich coś innego. Może pomogą w tym podane przez Agnieszkę Kowalską przepisy?

Agnieszka Kowalska, radna miejska, lubi gotować. Postanowiliśmy poprosić ją o sprawdzone przepisy na wielkanocne potrawy.

Żurek wielkanocny

Składniki:
5 - białych kiełbas
zakwas (wcześniej przygotowany ze składników: 1 szkl. mąki żytniej, 3 szkl. letniej, przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego ok. 13 ziarenek pieprzu oraz mała kromka żytniego chleba)
· 1 - cebula
· 2 - ząbki czosnku
· 1 łyżka - masła
· liść laurowy
· kilka ziaren czarnego pieprzu
· kilka ziaren ziela angielskiego
· 1 łyżka - majeranku
· oliwa do smażenia
· jajka
· natka pietruszki
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle w wysokim garnku. Dodać posiekany czosnek i wszystko razem przesmażyć, uważając przy tym, by czosnek się nie zrumienił.
Zalać wodą (1 ½ - 2 l). Dorzucić liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego oraz roztarty w dłoniach, suszony majeranek. Dodać białą kiełbasę, przykryć i zagotować.
Ugotowaną kiełbasę przełożyć na ciepły talerz. Do garnka wlać zakwas na żur - tyle, by zupa była wystarczająco kwaśna i gęsta. Przykryć i zagotować.
Kiełbasę pokroić w plastry, usmażyć na patelni na odrobinie oliwy (powinna być mocno rumiana).
Żur przecedzić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z usmażoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Na talerzu można udekorować natką pietruszki.

Jajka faszerowane pastą chrzanową
Składniki:
6 jajek ugotowanych na twardo
3-4 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
sól i pieprz
do dekoracji: szczypiorek i mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania: Jajka obrać i przekroić na połówki. Wyjąć żółtka i zmiksować z chrzanem oraz majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pastą faszerować połówki jajek. Posypać szczypiorkiem i mielonym kolorowym pieprzem.

Kaczka pieczona z jabłkami
Składniki:
· 1 - kaczka
· ½ łyżeczki - pieprzu
· 1 łyżka - soli i cukru
· 1 łyżka - majeranku
· 5 - jabłek
· 1½ łyżki - soku z cytryny
· 1 łyżka - majeranku

NADZIENIE
· 5 - kwaśnych jabłek
· 1 łyżka - majeranku
Kaczą tuszkę należy natrzeć mieszanką soli, pieprzu i suszonego majeranku. Jabłka - najlepiej szare renety - obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki. Przyprawić łyżką majeranku i włożyć do kaczki. Tuszkę spiąć wykałaczkami i zasznurować bawełnianą nitką. Nicią związać również nóżki.
Kaczkę ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie i piec w piekarniku - ok. 2 godzin w temperaturze 180 st. C. Gdy kaczka ma już piękny złocisty kolor, przykryć foremkę pokrywką lub folią aluminiową.
Około dwie łyżki płynnego smalcu (wytopionego podczas pieczenia kaczki) przełożyć na patelnię i można zabrać się za duszenie jabłek. Owoce pokroić najpierw na ćwiartki, następnie jeszcze na pół.
Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać sok z cytryny oraz cukier.
Całość przyprawić majerankiem. Wszystko razem gotować pod przykryciem, aż jabłka zmiękną, lecz się nie rozgotują.
Upieczoną kaczkę podzielić na porcje. Podawać z duszonymi jabłkami.

Wielkanocna baba gotowana

250 g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
2 czekolady deserowe. Rozdzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, wszystko razem miksujemy. Następnie delikatnie należy dodać pianę i mieszać łyżką. Ciasto wlewamy do specjalnej formy do gotowania ciast. Formę wstawiamy do gotującej wody, tak aby woda do połowy zakrywała formę. Gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy babka przestygnie rozpuszczamy na parze dwie czekolady z łyżką masła i dokładnie smarujemy nimi ciasto.

Mazurek orzechowy z miodem

Składniki:
- 1 szkl. mąki krupczatki
- 2 i 1/2 szkl. cukru pudru
- 400 g orzechów włoskich
- 100 g masła - 4 łyżki miodu
- 1 laska wanilii
- 6 białek i 1 żółtko
- tłuszcz do wysmarowania formy
- do dekoracji bakalie, masa cukrowa
Sposób wykonania:
Siekamy ze sobą mąkę krupczatkę i oraz masło prosto z lodówki. Wsypujemy pół szklanki cukru pudru i dodajemy 1 żółtko. Całość zagniatamy potem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Siekamy bardzo drobno włoskie orzechy. Białka ubijamy na parze z pozostałym cukrem pudrem i studzimy cały czas ubijając. Podgrzewamy miód, do którego wsypujemy poszatkowane orzechy i miąższ wanilii. Delikatnie mieszając łączymy masę miodową z pianą z białek.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki, wałkujemy na grubość 0,5 cm. Na natłuszczoną formę wykładamy rozwałkowane ciasto i formujemy brzegi. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez 10 - 15 minut. Następnie nakładamy masę miodowo orzechową i pieczemy w temperaturze 180 st przez 15 minut. Mazurek orzechowy z miodem dekorujemy bakaliami i wielkanocnymi ozdobami z masy cukrowej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto