Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie od 19 lat kształci i wychowuje młodzież m.in. w zawodzie kucharz.Uczniowie pod opieką instruktorki praktycznej nauki zawodu Edyty Kurjanowicz oraz kucharek nabywa niezbędne umiejętności obróbki oraz przygotowania posiłków. Uczestnicy postanowili podzielić się z nami przepisem na ich ulubione ciasto. Oto on:
Składniki:
3 szklanki mąki
margaryna
1 jajo
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru (można troszkę mniej)
puszka mleka skondensowanego
masło
dżem porzeczkowy
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy placki. Z białek i cukru ubić pianę, wyłożyć na placki. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni. Mleko gotować 3 godziny, po wystudzeniu zmiksować z masłem. Ciasto składać w następującej kolejności: placek z bezą, cienka warstwa dżemu, cienka warstwa masy kajmakowej (trzy razy). Wierzch posypać dowolnie płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi. (Wierzchniej warstwy nie smarowałam dżemem, tylko samą masą).
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?