Przepis na ciasto podaje młodzież z OSiW OHP w Szamocinie

mn
W ramach Kącika Kulinarnego Chodzieżanina podajemy kolejny przepis. Tym razem na coś słodkiego

Ośrodek Szkolenia i Wychowania OHP w Szamocinie od 19 lat kształci i wychowuje młodzież m.in. w zawodzie kucharz.Uczniowie pod opieką instruktorki praktycznej nauki zawodu Edyty Kurjanowicz oraz kucharek nabywa niezbędne umiejętności obróbki oraz przygotowania posiłków. Uczestnicy postanowili podzielić się z nami przepisem na ich ulubione ciasto. Oto on:

Składniki:

3 szklanki mąki
margaryna
1 jajo
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru (można troszkę mniej)
puszka mleka skondensowanego
masło
dżem porzeczkowy

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy placki. Z białek i cukru ubić pianę, wyłożyć na placki. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni. Mleko gotować 3 godziny, po wystudzeniu zmiksować z masłem. Ciasto składać w następującej kolejności: placek z bezą, cienka warstwa dżemu, cienka warstwa masy kajmakowej (trzy razy). Wierzch posypać dowolnie płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi. (Wierzchniej warstwy nie smarowałam dżemem, tylko samą masą).

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie