Banki Żywności działają w Polsce od początku lat 90-tych. Odbierają żywność z miejsc, w których może zostać ona zmarnowana – od producentów, ze sklepów, od rolników. Następnie przekazują ją osobom potrzebującym.
W związku z tym, że powiat chodzieski został członkiem Związku Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności, teraz z takiego wsparcia będą mogły skorzystać również instytucje i mieszkańcy naszego terenu. Będzie trzeba oczywiście - jak mówi starosta Mirosław Juraszek - spełnić określone warunki.
Starosta podkreśla jednocześnie, że sama idea jest o tyle cenna, że z jednej strony żywność nie marnuje się, a z drugiej strony trafia tam, gdzie jest najbardziej potrzebna. Przy okazji korzystają też przedsiębiorcy, bo przepisy nakładają na duże sklepy obowiązki, związane z "odratowywaniem" żywności oraz jej ewentualną utylizacją. To wszystko rodzi zaś koszty.
Bank współpracuje ze sklepami i pozyskuje od nich żywność, a później przekazuje ją dalej.
- Co koniecznie trzeba podkreślić, pozyskana żywność jej pełnowartościowa, to znaczy pozbawiona wad i w terminie przydatności do spożycia - informuje chodzieskie starostwo.
Kto będzie mógł skorzystać z pomocy? Oczywiście indywidualni potrzebujący, ale także powiatowe instytucje takie jak Młodzieżowy Ośrodek Socjoterapii czy Dom Pomocy Społecznej. W przypadku tych ostatnich przyczyni się to również do oszczędności.
Zgodę na przystąpienie do stowarzyszenia musieli wyrazić radni, co stało się na ostatniej sesji Rady Powiatu Chodzieskiego. Oczywiście bez pewnych wątpliwości się nie obyło. Zgłaszał je radny Franciszek Wyrwa, który proponował, aby przesunąć uchwałę na kolejną sesję.
A wątpliwości dotyczyły między innymi kosztów, związanych z udziałem powiatu w stowarzyszeniu. Te – jak zapewnia starostwo – będą symboliczne. Chodzi bowiem o kwotę w wysokości 460 zł miesięcznie - tyle wynosi składka członkowska.
- W zamian za to, nasze placówki będą mogły otrzymywać produkty spożywcze, które trafiają do Banku. Co więcej, po podpisaniu stosownych umów, żywność będzie można odbierać bezpośrednio w sklepach. Przy dobrej logistyce, niewielkim kosztem możemy przyczynić się do zmniejszenia marnotrawienia żywności, wspierając jednocześnie osoby potrzebujące - mówi Piotr Mąka ze Starostwa Powiatowego w Chodzieży.
- Należy rozwiązać jeszcze kilka kwestii organizacyjnych, ale jesteśmy na dobrej drodze do tego, by uczestnictwo przyniosło nam pierwsze, wymierne rezultaty – dodaje.
W ubiegłym roku Pilski Bank Żywności obchodził 25-lecie. Prezesem stowarzyszenia jest Mieczysław Augustyn, a dyrektorem Banku - Stanisław Borecki.
Dziennik Zachodni / Wielki Piątek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?