Racuszki z sera twarogowego
Składniki:
45 dkg sera twarogowego,
4 jaja,
1 łyżka masła lub margaryny,
Po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej,
szczypka soli,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Ser dokładnie rozcieramy z masłem, dodajemy żółtka i obydwie mąki, solimy do smaku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne to wówczas musimy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto musi dać się formować, ma okrągłe racuszki. Obtoczone w mące smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy polane śmietaną, posypane cukrem pudrem, lub jak kto woli - pikantnym sosem.
Doskonałe na upalne dni jako drugie danie do zupy np. kalafiorowej.
Smacznego!
Polub nas na fb
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?