Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podziel się jedzeniem. Jadłodzielnia w Budzyniu

Piotr Ślęzak
Piotr Ślęzak
Jadłodzielnia będzie działać od 1 stycznia

Przy Dziennym Domu Pomocy Społecznej w Budzyniu od dnia 1 stycznia 2022 r. działa ,,Jadłodzielnia”. Przedsięwzięcie pod nazwą „Wielkopolskie Jadłodzielnie – Nie Marnuj, Dziel Się Jedzeniem” realizowane jest w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”
i współfinansowane przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego. Kwota wykorzystanej
dotacji z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego wynosi 15 572,56 zł (tj. 80% wartości przedsięwzięcia) pozostała część w wysokości 3 893,15 zł (tj. 20% wartości przedsięwzięcia) pochodzi z budżetu Gminy Budzyń.
W ramach tego przedsięwzięcia postawiono przeszklony kontener z płyty obornickiej oraz zakupiono witrynę chłodniczą i metalowy regał.

Głównym celem przedsięwzięcia jest zapobieganie marnowaniu żywności w gospodarstwach domowych, umożliwienie mieszkańcom Budzynia anonimowego dzielenia się nadmiarem zakupionej żywności z innymi osobami, rodzinami niezależnie od statusu społecznego, edukacja
i zmiana mentalności społeczeństwa w zakresie marnotrawienia żywności, ograniczenie tego szkodliwego zjawiska.

Szacuje się, że na świecie marnowane jest około 30 % wyprodukowanej żywności, statystyczny Polak wyrzuca 52 kg jedzenia rocznie a jednocześnie, jak podaje Polska Akcja Humanitarna,
w naszym kraju problem niedożywienia dotyczy blisko dwóch milionów ludzi.
Wiele osób robi zakupy, nie zastanawiając się, czy rzeczywiście taka ilość żywności jest im potrzebna, nie wykorzystują jej, potem zastanawiają się co z tym zrobić, bo szkoda wyrzucać do śmieci, do ,,Jadłodzielni” można taką żywność przynieść.

Wielu mieszkańców naszej gminy zaczyna zdawać sobie sprawę z powagi zjawiska jakim jest marnotrawienie żywności, jego skutków ekonomicznych i środowiskowych, mamy nadzieję, że otwarcie ,,Jadłodzielni” przyczyni się do ograniczenia tego problemu, zarówno w sensie rzeczywistym, jak i mentalnym, będzie to miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia.

Dzielenie się jedzeniem w ,,Jadłodzielni” będzie komfortowe, ponieważ zarówno darczyńcy, jak i osoby korzystające z tej żywności zachowują anonimowość, nikt też nie będzie weryfikował ich potrzeb.

Z ,,Jadłodzielni” mogą korzystać zarówno osoby ubogie, jak i te, które będą chciały się po prostu poczęstować. Działania te mają prowadzić do zmiany mentalności mieszkańców naszej gminy w zakresie marnotrawienia żywności, tak aby lekkomyślne wyrzucanie żywności nie było postrzegane jako norma, ale odstępstwo od niej, coś czego należy się wstydzić, dbamy w ten sposób o naszą środowisko, planetę.

TAK
Produkty, które możesz  przynieść do jadłodzielni

Produkty, które sam mógłbyś zjeść.
Produkty, których kupiłeś za dużo i są w opakowaniach, jak marchew, cebula, ziemniaki, jabłka, pietruszka itp.
Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości - „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia
- „należy spożyć do”.
Produkty zapakowane lub w pojemnikach  z etykietą.
Własne wyroby, np. ciasta, zupy i sosy szczelnie zapakowane, najlepiej pasteryzowane, z naklejonym opisem potrawy (składem) i datą przygotowania.
Nabiał: sery, jogurty, twarogi, mleko.

NIE
Produkty, których nie należy przynosić do jadłodzielni

Żadnego rodzaju surowego mięsa.
Produktów z niepasteryzowanego, „surowego” mleka
Potraw zawierających surowe jaja, w tym budynie, kremy, domowe majonezy itp.
Produktów napoczętych, np. otwartych puszek.
Produktów wymagających warunków  chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut
Produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia - „należy spożyć do” nie myl z „najlepiej spożyć przed”
Produktów, które mają oznaki popsucia, nietypowy zapach lub kolor, są nadgniłe, mają wydęte wieczka.
Produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady.
Wyrobów alkoholowych

Ważne!!!
Data minimalnej trwałości oznaczona jest określeniem „najlepiej spożyć przed”. Po upływie wskazanego terminu żywność jest nadal bezpieczna dla konsumenta, pod warunkiem, że przestrzega się wskazówek dotyczących przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone.
Termin przydatności do spożycia, poprzedzony określeniem „należy spożyć do”, wskazuje do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia.
Jeżeli masz wątpliwości, czy produkt nadaje się do spożycia, nie zostawiaj w jadłodzielni.
Produkty, które przechowuje się w lodówce, włóż do witryny chłodniczej.
 

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto