W Budzyniu po wojnie w Budzyniu powstała receptura pieczenia chleba, którą przez kilkadziesiąt lat Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska twz. GS używała do wypieku budzyńskiego chleba. Najpierw wypiekany był na ulicy Rynkowej u Melanii Grzegorzewskiej a od 1984 roku GS wybudowała nowy budynek nowa piekarnię przy ulicy Leśnej. W 2006 roku podczas licytacji komorniczej budynek piekarni wykupili Grażyna Eugeniusz Gawrych. Na prośbę byłych pracowników piekarni GS wznowiła produkcje chleba i bułek według starej budzyńskiej receptury zatrudniając ich wszystkich. W piekarni wypiekano chleb jeszcze w piecach ogrzewanych węglem, ale szybko zmodernizowano je i wymieniono na piece gazowe. Dodatkowo uruchomiono cukiernię w tym samym budynku. Z czasem zakupiono nowoczesne maszyny, które znacznie przyspieszyły produkcję pieczywa.
Obecnie dziennie wyrabia się 1,5 tony mąki na chleb i bułki, pieczony w temperaturze 225 stopni C przez 35-40 minut, które można zakupić w całym powiecie. Osobną produkcję stanowią wyroby cukiernicze.
Grażyna Gawrych: Stosujemy innowacje w produkcji, inwestujemy w sprzęt, ale smak budzyńskiego chleba pozostaje nie zmieniony od kilku dziesięcioleci.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?