Te warzywa mają najmniej kalorii
Warzywa stanowią podstawę piramidy zdrowego żywienia. Powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Według zaleceń dietetyków dobrze jest dodawać je niemal do wszystkich posiłków w ciągu dnia.
Warzywa zawierają wiele właściwości zdrowotnych i dostarczają dużo wartości odżywczych. Przede wszystkim to skarbnica witamin. Stanowią dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, C, E, K i PP, które regulują wszelkie procesy zachodzące w organizmie. Są one odpowiedzialne m.in. za trawienie, poziom cholesterolu, odporność, gojenie się ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi czy prawidłową pracę układów sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.
Ponadto, zawarte w nich minerały są budulcem kości i zębów oraz regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej, hormonalnej organizmu. Jakie minerały znajdziemy w warzywach? Choćby takie jak sód, potas, wapń, mangan, żelazo, cynk, fluor, fosfor i jod.
To jednak niejedyne zalety jedzenia warzyw. Są one też bogate w błonnik i wodę. Przy takim ogromnym bogactwie składników odżywczych jednocześnie zawierają bardzo mało kalorii. Osoby, będące na diecie lub ograniczające liczbę spożytych kalorii, śmiało mogą sięgać po ich duże porcje, bez obaw, że waga gwałtownie pójdzie w górę.
Należy jednak pamiętać, że warzywa mają różne liczby kalorii, niektóre z nich zawierają ich niewiele, a inne znacznie więcej.
Które warzywa zatem są niskokaloryczne? Dowiedz się tego, sprawdzając naszą galerię!
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?