Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku: "Wielkopolanka" walczy w etapie wojewódzkim. To ostatnie dni by zagłosować!

ANK
Restauracja "Wielkopolanka" w Chodzieży, która wygrała powiatowy etap plebiscytu Mistrzowie Smaku w kategorii "Restauracja Roku", walczy o wygraną w etapie wojewódzkim. W jej menu spotykają się dwie tradycje: polska i... koreańska

Restauracja "Wielkopolanka" w Chodzieży zdobyła tytuł Restauracji Roku w powiatowym etapie plebiscytu Mistrzowie Smaku. Tym samym przeszła do etapu wojewódzkiego, w którym można na nią głosować do 16 września, wysyłając SMS pod nr 72355 o treści RES.224.

Spotkanie dwóch tradycji
Tradycyjne, polskie dania, a obok nich potrawy kuchni... koreańskiej. Takie - dość egzotyczne - połączenie można znaleźć w menu chodzieskiej restauracji „Wielkopolanka”. Prowadzi ją małżeństwo: Iwona i Ryszard Poznańscy.

- Dziadek mojego męża, który przed laty był właścicielem naszej restauracji, z zawodu był rzeźnikiem. Do dziś korzystamy z jego receptur, a także z przepisów babć: mojego męża i mojej. To stąd bierze się smak naszych ciast, rolad czy kaczki z jabłkami - zdradza Iwona Poznańska.

Azjatyckie specjały zostały natomiast wprowadzone na prośbę właściciela koreańskiej firmy, która od kilku lat działa w Chodzieży. Koreańczycy przychodzą do „Wielkopolanki” dwa razy dziennie: na lunch i kolację. Jak mówi Iwona Poznańska, na początku przyrządzania potraw personel restauracji uczył się od... samego szefa firmy.

- Korzystaliśmy też z poleconego nam przez niego kanału na YouTube oraz z angielskich książek z przepisami, których mamy całe mnóstwo - opowiada Iwona Poznańska.

Gotowanie „po koreańsku” nie jest proste, gdyż Koreańczycy są bardzo przywiązani do szczegółów. Znaczenie ma np. sposób krojenia warzyw: na ukos albo w poprzek. Składniki muszą być oryginalne, dlatego restauracja sprowadza je za pośrednictwem wyspecjalizowanej hurtowni.

- Potrawy są pyszne, choć niektóre z nich są ostre - mówi Iwona Poznańska.

W „Wielkopolance” odbywają się też imprezy zorganizowane. Można również zamówić catering. Kontakt możliwy jest telefonicznie (795 504 157, 604 463 052) lub mailowo ([email protected]).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto