Jeszcze niedawno kulinarne poczynania Mateusza Krojenki ze Zbyszewic mogliśmy śledzić w telewizji w programie MasterChef. Z jego sukcesów dumni byli nie tylko mieszkańcy gminy Margonin, ale również Zespół Szkół im. Hipolita Cegielskiego w Chodzieży, którego pan Mateusz jest absolwentem.
Ostatnio miał okazję odwiedzić swoją szkołę, którą ukończył w 2010 roku. Spotkał się ze swoimi nauczycielami, a przede wszystkim z uczniami, kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik obsługi turystycznej. Spotkanie odbyło się z inicjatywy Marii Nawrockiej - nauczycielki przedmiotów zawodowych związanych z żywieniem.
W programie Mateusz Krojenka dał się poznać jako osoba niezwykle otwarta i pogodna. Taki sam jest również „na żywo”, dzięki czemu jego wizyta w szkole przebiegała w bardzo ciepłej atmosferze. Opowiadał bardzo ciekawie o swojej przygodzie z gotowaniem, które było jego pasją od dziecka. Mówił także o tym, jak wygląda nagrywanie programu telewizyjnego oraz jak zmieniło się jego życie po udziale w kulinarnym show. Młodzież pytała go o popularne osoby, z którymi miał okazję współpracować oraz o szczególnie ważne i trudne chwile, związane z „Master Chefem”.
- Jednak najważniejszym przesłaniem wynikającym ze spotkania było to, by nie bać się eksperymentowania w kuchni , a przede wszystkim, by być odważnym w realizacji marzeń - opowiada wicedyrektor Zespołu Szkół, Katarzyna Kulczyńska-Śróda.
W programie Mateusz Krojenka dotarł do fazy finałowej, w której zajął czwarte miejsce. W kilku odcinkach był bezkonkurencyjny. Jurorzy często chwalili jego desery, mimo iż sam za swoją mocną stronę uważał raczej mięsa, niż słodkości.
Zobacz też:
Mateusz Krojenka i jego udział w MasterChefie
Dobre i złe sąsiedztwo grochu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?