Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magda Gessler w Margoninie jako jurorka konkursu kulinarnego. Wygrało go dwoje kandydatów do Parlamentu (FOTO)

Anna Karbowniczak
Anna Karbowniczak
Kandydaci do Parlamentu, Jolanta Turczynowicz-Kieryłło i poseł Grzegorz Piechowiak, wygrali konkurs kulinarny w Margoninie, którego jurorką była Magda Gessler

Na pożegnanie lata w Margoninie odbył się konkurs kulinarny, którego uczestników oceniała gwiazda programów o gotowaniu, Magda Gessler. Pomagali jej Mateusz Krojenka, który doszedł do półfinału siódmej edycji MasterChefa, Krzysztof Bigus, który także brał udział w programie i dotarł w nim do "TOP 5" oraz Janek Sowiński, który z kolei wystąpił w MasterChef Junior.

W niedzielę na margonińskim stadionie 10 drużyn musiało przygotować na oczach jurorów i publiczności po dwie potrawy: przystawkę oraz makaron z dowolnymi dodatkami. Zespoły miały na to 1,5 godziny. Ciasto na makaron trzeba było wykonać własnoręcznie. Liczyła się kreatywność i pomysłowość, wygląd oraz oczywiście smak każdego z dań.

W konkursowe szranki stanęły 4 drużyny z gminy Margonin i 4 drużyny z gminy Chodzież, które wygrały eliminacje podczas tegorocznych dożynek. Z tak zwaną "dziką kartą" startowali goście - kandydaci do Parlamentu: Jolanta Turczynowicz-Kieryłło i poseł Grzegorz Piechowiak. Na udział w kulinarnych zmaganiach dał się namówić także burmistrz Janusz Piechocki - mimo że, jak sam mówił, potrafi ugotować co najwyżej wodę na herbatę. Dzielnie asystował jednak swojej kulinarnej partnerce i wyraźnie dobrze się przy tym bawił.

Konkurs poprzedził pokaz gotowania, w trakcie którego Janek Sowiński przygotowywał naleśniki w stylu francuskim, opowiadając jednocześnie o swoim udziale w MasterChef Junior.

Magda Gessler przybyła na stadion z godzinnym opóźnieniem i - jak na gwiazdę przystało - od razu narobiła sporego zamieszania. Wiceburmistrz Łukasz Malczewski zdradził, że odmówiła wypicia przygotowanej dla niej herbaty, a w pewnym momencie chciała się nawet wycofać z udziału w imprezie bo uznała, że uczestnicy konkursu mają do dyspozycji za mało produktów.

- Na szczęście jest w Margoninie czynny sklep, w którym mogliśmy zrobić zakupy, a w razie czego można byłoby po nie pojechać również do Chodzieży - mówił Łukasz Malczewski.

Magda Gessler i tak nie wydawała się jednak całkowicie zadowolona. Według niej błędem był brak wyrobów regionalnych, z których słynie Wielkopolska.

Najbardziej emocjonujący był moment, w którym jurorzy degustowali i oceniali gotowe potrawy. Zdaniem Magdy Gessler na największe uznanie zasłużyły dania przygotowane przez Jolantę Turczynowicz-Kieryłło i Grzegorza Piechowiaka. Drugie miejsce zajęła drużyna z Milcza, a trzecie - drużyna z Rataj.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wielki Piątek

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto