Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kurt Scheller, znany szef kuchni, szkolił nauczycieli i uczniów zawodu w Chodzieży. Kucharze doskonalili swoje umiejętności w kuchni CKZ.

Dariusz Olejniczak
Dariusz Olejniczak
Takiej możliwości pozazdroszczą kucharzom z Chodzieży miłośnicy znakomitej kuchni. Szwajcarski mistrz Kurt Scheller gościł w Centrum Kształcenia Zawodowego. Byliśmy, smakowaliśmy. Czy wkrótce będziemy podziwiać nowe chodzieskie kulinarne talenty?

Kurt Scheller, szwajcarski szef kuchni, to prawdziwa gwiazda telewizyjnych programów kulinarnych. Renomą swoją cieszy się zasłużenie, dla wielu kucharzy to wielki autorytet, od lat oddany również kształceniu następnych pokoleń mistrzów znakomitej kuchni. W środę, 13 października, okazję do gotowania pod jego kierownictwem mieli zarówno nauczyciele, jak i uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego w Chodzieży.

- Nasza kadra, w ramach doskonalenia nauczycieli, wielokrotnie, w ostatnich latach, uczestniczyli w szkoleniach Kurta Schellera w jego akademii. Przemysław Nowak, Łukasz Zanto i Małgorzata Kryszak postanowili zaprosić swego mistrza do Chodzieży, aby poprowadził specjalne kulnarne warsztaty zarówno dla nauczycieli, jak i uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz szkoły branżowej - przekazała nam Zofia Cieślak, dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego w Chodzieży.

Czy ta szczególna okazja do szlifowania kulinarnych talentów speszyła młodych adeptów sztuki gotowania?

- Tremy przed tym spotkaniem jeszcze nie ma, ale na pewno może się pojawić - odpowiedzieli, zapytani przez nas tuż przed wyjątkową lekcją. - Dania, które są w dzisiejszym menu, będziemy przygotowywać po raz pierwszy. Liczymy na poznanie jakichś ciekawostek, kulinarnych sposobów na świetne gotowanie.

Tego dnia, w kuchni Centrum powstały trzy zestawy przepysznych dań. Były to, między innymi: roladki z pstrąga na duszonym pęczaku, mus czekoladowy, tiramisu z malinami, piccata z wieprzowiny z risotto grzybowym. Brzmi smakowicie? I naprawdę pyszne było - mieliśmy okazję spróbować!

- Nie była to chyba zasługa tylko samych produktów, które przywiózł ze sobą szef Kurt Scheller - żartobliwie ocenia dyrektor Zofia Cieślak. - Takie warsztaty to prawdziwie wyjątkowa okazja. Mam nadzieję, że uda się je jeszcze powtórzyć.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziwne wpisy Jacka Protasiewicz. Wojewoda traci stanowisko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto