Jutro nie da się przeżyć dnia bez pysznego paczka - wiadomo, Tłusty Czwartek rządzi się swoimi prawami. Dla tych, którzy chcą sami przyrządzić pyszne pączki, mamy przepis od Mateusza Krojenki, finalisty popularnego programu kulinarnego MasterChef.
Do przygotowania potrzebujesz :
- 1 kg mąki
- 100 g drożdży
- 100 g cukru
- 0.5 l mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajko
- Szczypta soli
- 5 łyzek oleju
- 1 cukier waniliowy
- 30 ml spirytusu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 litry oleju rzepakowego
- Cukier puder
- Ulubiona konfitura
Drożdże zalewamy podgrzanym mlekiem. Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko, spirytus, olej, sok z cytryny. Wyrabiamy dodając małymi ilościami mąkę oraz żółtka. Gdy ciasto mamy wyrobione odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 1.5 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę konfitury, zlepiamy i formujemy pączka.
Układamy je na posypanej mąką stolnicy i czekamy aż zwiększą troszkę swoją objętość.
- Pączki smażymy na oleju lub smalcu. Ja osobiście wolę smażyć na smalcu. Mi najlepiej smakują paczki oblepione cukrem pudrem lub cukrem ale wy do swoich możecie zrobić lukier - mówi Mateusz Krojenka.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?