MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jeśli chcemy dość szybko zasłonić płot czy kawałek ściany,...
fot. Rigodiaz (Pixabay.com)

Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać

Fasola

Jeśli chcemy dość szybko zasłonić płot czy kawałek ściany, możemy posadzić roślinę, która będzie się piąć, ładnie zakwitnie, a potem ozdobią ją kolorowe strączki. Mowa o fasoli, a w szczególności odmianach szparagowych. Jest ich dużo i wiele wygląda bardzo ciekawie. Jeśli chcemy wykorzystać ją jako roślinę ozdobną, wybierzmy odmianę o strączkach żółtych lub fioletowych, albo nakrapianych (podczas siewu możemy też przemieszać nasiona dwóch odmian). Takie kolorowe strączki wyglądają naprawdę dekoracyjnie i oczywiście – można je jeść.

Fasolkę można siać od połowy maja do końca czerwca, żeby mieć świeżą i ładną przez dłuższy czas. Musimy jej zapewnić słoneczne i zaciszne miejsce oraz dość regularnie podlewać. Warto też zapewnić jej podpory (po płocie z siatki z czasem zacznie się piąć). Można ją również sadzić przy samodzielnych konstrukcjach z tyczek – wystarczy kilka wbić z ziemię i związać na górze. Fasolka na takim „namiocie” spokojnie może rosnąć nawet na rabacie z kwiatami, jako dekoracja.

Zobacz również

Dzień Dziecka w Będzinie. Dopisała pogoda, atrakcji było mnóstwo

Dzień Dziecka w Będzinie. Dopisała pogoda, atrakcji było mnóstwo

Michał Szpak wystąpił z okazji Dni Głogowa 2024. Zobaczcie zdjęcia i wideo z koncertu

Michał Szpak wystąpił z okazji Dni Głogowa 2024. Zobaczcie zdjęcia i wideo z koncertu

Polecamy

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Jestem fanką Destiny 2 i nowy zwiastun mnie zaniepokoił. Dlaczego?

Jestem fanką Destiny 2 i nowy zwiastun mnie zaniepokoił. Dlaczego?

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać

Aromatyczna kasza gryczana na sypko. Będziesz się nią zajadać