Tegoroczne dożynki w Budzyniu były wyjątkowo okazałe. Nic dziwnego - na budzyńskim Święcie Plonów spotkali się przecież rolnicy z całego powiatu. Mimo kapryśnej pogody, na stadion Kłosa Budzyń przyszły prawdziwe tłumy. Główną uroczystość poprzedziła msza święta i parada sprzętu rolniczego.
Tradycyjny, dożynkowy obrzęd, przedstawiły dzieci z zespołu folklorystycznego Tolija. Zespół działa od ubiegłego roku przy Gminnym Ośrodku Kultury w Budzyniu. Pomysłodawczynią utworzenia grupy była Anna Zaranek, natomiast opiekę choreograficzną nad zespołem sprawuje Renata Lis, która ma długoletnie doświadczenie związane z tańcem oraz choreografią. Podkłady muzyczne przygotowuje Andrzej Przybył - doświadczony muzyk ludowy.
Starostami dożynek byli Janina Bedyńska z Grabówki i Krystian Ograbek z Podstolic. To właśnie oni wręczyli staroście Julianowi Hermaszczukowi i wójtowi Budzynia, Marcinowi Sokołowskiemu, chleb upieczony z tegorocznej mąki.
Wójt Sokołowski przyznał, że plony nie były najlepsze, ale podkreślał też, że podczas dożynek należy cieszyć się i świętować.
Obecny na uroczystości radny sejmiku wojewódzkiego, Marcin Porzucek, zachęcał z kolei do lokalnego, gospodarczego patriotyzmu.
- Warto wspierać lokalnych gospodarzy i firmy, kupując ich produkty - podkreślał.
Budzyńskie sołectwa przygotowały bogate, dożynkowe stoiska. Na każdym z nich starano się zaprezentować to, co w danej miejscowości jest najciekawszego i najlepszego.
Było sporo okazji do degustacji, a królowały przede wszystkim chleb ze smalcem, wędliny i ciasta.
Więcej - w kolejnym wydaniu Chodzieżanina.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?