MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który...
fot. simpson33/123RF

Dlaczego warto jeść cukinię? Wspiera układ pokarmowy i dba o zdrowie serca. Pomaga też przy odchudzaniu. Jak cukinia wpływa na organizm?

Nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi

Cukinia to warzywo o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi tylko 15. To sprawia, że zjedzenie jej nie podnosi gwałtownie stężenia cukru we krwi. Dodatkowo jej ładunek glikemiczny (wskaźnik określający, w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową) to tylko 1,2! To sprawia, że osoby chore na cukrzycę typu 1 i 2, stan przedcukrzycowy oraz insulinooporność mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego warzywa. W przypadku tych schorzeń zalecane jest spożywanie cukinii surowej, ewentualnie gotowanej lub pieczonej al dente, ponieważ obróbka termiczna zwiększa indeks glikemiczny posiłku.

Zobacz również

Policjanci z Bytowa kolejny raz zapełnili niebieskie serce nakrętkami

Policjanci z Bytowa kolejny raz zapełnili niebieskie serce nakrętkami

Kontrola w Chlewicach i wysoki mandat dla pirata recydywisty

Kontrola w Chlewicach i wysoki mandat dla pirata recydywisty

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Ostrzeżenie meteo dla całej Wielkopolski

Ostrzeżenie meteo dla całej Wielkopolski

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety

Nowa atrakcja w Tatrach. Zobacz, ile kosztują bilety