Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nadmorska roślina o nazwie soliród zielny (Salicornia...
fot. gate74/pixabay.com

Czym zastąpić sól w potrawach? 10 zamienników soli kuchennej, które sprawdzą się w diecie przeciw nadciśnieniu o obniżonej zawartości sodu

Soliród

Nadmorska roślina o nazwie soliród zielny (Salicornia europaea) jest słonolubnym sukulentem, który utrzymuje w swoich tkankach zwiększone ilości soli oraz wody. Dzięki temu zastępuje sól w kuchni, wzbogacając dania również w inne składniki smakowe i odżywcze, m.in. sole mineralne i antyoksydanty. Soliród spożywa się na surowo, blanszowany i gotowany. Pasuje do dań warzywnych, ziemniaków jajek, mięs, ryb i owoców morza. Zawiera tylko 7 proc. sodu, podczas gdy sól zawiera aż 38 proc. tego pierwiastka. Jest dostępny m.in. w sklepach internetowych.

Zobacz również

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Wypoczynek w parku Stadion w Kielcach. Pojawiło się wielu spacerowiczów [FOTO]

Czwartoligowe derby Koszalina dla Gwardii [ZDJĘCIA]

Czwartoligowe derby Koszalina dla Gwardii [ZDJĘCIA]

Polecamy

Przegląd kwietnia w Szczawnie-Zdroju

Przegląd kwietnia w Szczawnie-Zdroju

Przegląd prasy z Lądka-Zdroju w kwietniu

Przegląd prasy z Lądka-Zdroju w kwietniu

Przegląd prasy ze Szczyrku w kwietniu

Przegląd prasy ze Szczyrku w kwietniu