W skrócie
Farsz do pierogów: soczewica - alternatywa dla mięsa
W 100 g ugotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. Warzywo to może stanowić alternatywę dla białka pochodzenia zwierzęcego, a w połączeniu z produktami zbożowymi (mąką) może być podstawą pełnowartościowego posiłku.
- Dobrym sposobem na zwiększenie wartości biologicznej białka w posiłku, w skład którego wchodzą rośliny strączkowe, jest łączenie ich z produktami zbożowymi, zwłaszcza z pszenicą, ponieważ białka obecne w tych produktach dopełniają się pod względem zawartości aminokwasów egzogennych, co w rezultacie znacznie zwiększa wykorzystanie spożytego białka - czytamy w opracowaniu Czy wiesz ile potrzebujesz białka? Instytutu Żywności i Żywienia
Warzywa strączkowe są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Najważniejsze z nich to:
- groch
- soczewica
- ciecierzyca
- fasola
- bób
Mamy dla Ciebie przepis ze wskazówkami, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi z soczewicą:
Przepis na pierogi z farszem z soczewicy
(porcja na ok. 60 pierogów, czas przygotowania: 1 godzina)

Składniki:
4 i pół szklanki mąki pszennej
300 ml gorącej wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
400 g soczewicy zielonej
3 średnie cebule
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
olej do smażenia i gotowania
Gotuj smacznie i zdrowo!

Brunbeste
Brunbeste Forma Silikonowa Do Pieczenia Chleba Keksu (1531)

Nava
Nava Tasak kuchenny stalowy TERRESTRIAL duży uniwersalny do mięsa ...

Tescoma
Tescoma Szczypce Do Smażenia Grandchef 10 Cm Stal Nierdzewna Video ...
Jak zrobić ciasto na pierogi?
- Przesiej mąkę na stolnicę.
- Dodaj szczyptę soli i olej
- Następnie dolewaj gorącą wodę i mieszaj ją z mąką np. za pomocą noża.
- Ciasto musi być luźne, dlatego początkowo możesz mieć trudność z jego zlepieniem.
- Zagniataj, podsypując delikatnie mąką, aż będzie gładkie.
- Odstaw ciasto na ok. 20 min pod przykryciem, by gluten zaczął "pracować".
Jak zrobić pierogi z soczewicą?
- Zacznij od przygotowania farszu z soczewicy.
- Soczewicę wypłucz w wodzie, zalej świeżą wodą i gotuj przez ok. 15 min. Odcedź
- Obierz trzy cebule i drobno posiekaj
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną cebulę.
- Gdy cebula się zrumieni wsyp soczewicę, dodaj przyprawy i podsmaż całość przez minutę.
- Następnie przepuść soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia na średnich oczkach lub użyj blendera.
- Jeśli farsz wydaje Ci się za suchy, możesz dodać kilka łyżek wody.
- Gdy farsz jest gotowy, możesz przystąpić do lepienia pierogów.
- Rozwałkuj porcję ciasta na grubość ok. 2-3 mm.
- Wycinaj kółka np. za pomocą szklanki.
- Na każde kółko kładź łyżeczkę farszu i zlep dokładnie brzegi ciasta.
- Zlepione pierogi kładź na tacce lub desce posypanej odrobiną mąki - pierogi nie mogą się przyklejać
- Przygotuj tak wszystkie pierogi. Przykryj je ściereczką, by nie wyschły.
- Zagotuj wodę w dużym garnku, z łyżką soli i łyżką oleju.
- Gotuj pierogi porcjami, przez ok. 3 min. od wypłynięcia.
- Gotowe pierogi możesz podawać same lub z podsmażoną cebulką. Smacznego!
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
- Wielki mistrz Akademii Czekolady i jego arcydzieła. Guichon tworzy czekoladowe rzeźby
- Znudził Ci się schabowy? Musisz tego spróbować! Prosty przepis na pieczony schab
- Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki. Dzięki temu dodatkowi będą bardzo chrupiące
- Jagna Niedzielska poleca przepisy na potrawy zero waste. Wegepasztet i rollsy to hit!
- Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata!
- Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Nie róbmy zapasów, szukajmy promocji KOMENTARZ