Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży radzi, jak ugotować jajko w koszulce [PRZEPIS]

ANK
Gotowanie jajka w koszulce wydaje się stosunkowo proste, a jednak wiele osób ma z tym problem. Jak je przyrządzić? Radzi Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży

W Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży można kształcić się między innymi w zawodach, związanych z gastronomią. Nauczyciele i uczniowie placówki podzielili się z nami kilkoma poradami, dotyczącymi przyrządzania jajek poszetowych, zwanych również jajkami w koszulce.

Co będzie potrzebne:
- jaja - 2 szt.
- woda - 1 litr
- ocet - 40ml
- sól do smaku

Sposób wykonania:
- zagotować wodę i ocet w płaskim, szerokim garnku (nie dodawać soli, gdyż białko nie zetnie się równomiernie),
- jaja wybić osobno na mały talerzyk, wlać każde z nich do gotującej się wody na ok. 3 minuty,
- wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, nadać okrągły kształt,
- oprószyć solą i zaraz podać,

Jaja poszetowe można podawać jako zakąski lub drugie danie na gorącej jarzynie, z sosami. Można je także podawać na grzankach.

Zobacz jaka jutro będzie pogoda

Źródło: TVN Meteo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto