W Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży można kształcić się między innymi w zawodach, związanych z gastronomią. Nauczyciele i uczniowie placówki podzielili się z nami kilkoma poradami, dotyczącymi przyrządzania jajek poszetowych, zwanych również jajkami w koszulce.
Co będzie potrzebne:
- jaja - 2 szt.
- woda - 1 litr
- ocet - 40ml
- sól do smaku
Sposób wykonania:
- zagotować wodę i ocet w płaskim, szerokim garnku (nie dodawać soli, gdyż białko nie zetnie się równomiernie),
- jaja wybić osobno na mały talerzyk, wlać każde z nich do gotującej się wody na ok. 3 minuty,
- wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, nadać okrągły kształt,
- oprószyć solą i zaraz podać,
Jaja poszetowe można podawać jako zakąski lub drugie danie na gorącej jarzynie, z sosami. Można je także podawać na grzankach.
Zobacz jaka jutro będzie pogodaŹródło: TVN Meteo
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?