Kulinarne podróże po Wielkopolsce - taki tytuł nosić będzie wydana przez firmę Polska Press książka kucharska, w której ukażą sprawdzone przepisy na potrawy od mieszkańców naszego regionu. Wśród nich znajdą się również propozycje z Centrum Edukacji Zawodowej w Chodzieży. Jest to zespół placówek, w którym uczniowie zasadniczych szkół zawodowych, technikum i szkół policealnych mogą odbywać praktyczną naukę zawodu. Ponadto CEZ prowadzi szkolenia i kursy zawodowe, umożliwiające podnoszenie i zdobywanie nowych kwalifikacji osobom dorosłym.
Wśród kierunków, w których kształci chodzieskie CEZ, znajdują się zawody związane z gastronomią. Zajęcia odbywają się w dobrze wyposażonej pracowni gastronomicznej, a prowadzi je trójka nauczycieli: Małgorzata Kryszak, Przemysław Nowak oraz Łukasz Zanto.
Przepis na pierogi z mięsem
Składniki na ciasto: 500 g mąki, 3 łyżki oleju, 250 ml wrzątku, sól.
Składniki na farsz: 1 kg ugotowanego mięsa z łopatki, 250g wędzonego boczku parzonego, dwie ugotowane marchewki, dwie ugotowane pietruszki, ćwiartka ugotowanego selera, 3 duże cebule pokrojone w kostkę i podsmażone, sól, pieprz, vegeta do smaku.
Sposób wykonania: Ugotowaną łopatkę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz boczek zmielić w maszynce do mięsa. Dodać podsmażoną cebulę, wszystko wymieszać i przyprawić.
Z mąki, oleju, wrzątku i soli wyrobić ciasto pierogowe. Rozwałkować ciasto, a następnie wykrawać kółka szklanką. Do każdego pieroga nałożyć około 30 gram farszu.
Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczem lub ze smażoną cebulką.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?