Do udziału w konkursie zaproszono wsie z terenu gminy Chodzież oraz mieszkańców Chrustowa.
- Chrustowo należy co prawda do gminy Ujście, ale wspólnie z nami tworzy jedną parafię. Z sąsiadami trzeba dobrze żyć - tłumaczył powody tej decyzji sołtys Zenon Flitta.
Przed uczestnikami postawiono zadanie przygotowania szeregu potraw, tradycyjnie spożywanych podczas świąt Wielkiejnocy. Na stole koniecznie musiała znaleźć się babka, żur, kiełbasa i zakąski z wędliny.
Część wiktuałów, jak na przykład ciasta, szykowano w domu. Na miejscu trzeba było ozdobić pisanki, zrobić baranka z masła oraz udekorować stoły i półmiski. Drużyny musiały zmieścić się w limicie czasowym, wynoszącym 1,5 godziny.
Prace uczestników oceniali samorządowcy: prezydent miasta Piły Piotr Głowski, wójt gminy Chodzież Zbigniew Salwa i przewodnicząca Rady Gminy Maria Janc, a także poseł Adam Szejnfeld. W skład jury weszły ponadto Estera Serówka - dyrektor Domu Kultury w Ujściu i Mariola Kostrzewa, małżonka redaktora strony internetowej Nietuszkowa.
Pierwsze miejsce zajęła ostatecznie drużyna Chrustowa, w składzie: Lidia Jędrzejczyk, Aleksandra Gawrońska i Lila Wójcik. Za paniami, z różnicą zaledwie 6-ciu punktów uplasowały się Rataje.
Więcej w piątkowym wydaniu Chodzieżanina.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?